Rapporten som bygger på studier utförda av Georgia Tech Information Security Center uppger att spam och så kallade botnätattacker kommer att riktas mot mobiltelefoner inom de närmaste månaderna.

Rapporten som heter Emerging Cyber Threats Forecast for 2009 (PDF) presenterades på säkerhetskonferensen GTISC Security Summit i Atlanta, USA.

- I och med att telefoner och mobila enheter hanterar mer information så kommer de att bli nästa måltavlor för cyberattacker, uppger forskarna i sin rapport.

Den största oron är att hackare kommer att ta över mobiltelefoner på samma sätt som de tidigare tagit kontroll över internetanslutna datorer med så kallade botnät. Blir dessa botnät tillräckligt stora så kan de göra organiserade attacker mot en mobiltelefonoperatör och skapa driftstörningar i mobilnäten.

Forskarna är dock optimistiska att attackerna kommer att bli begränsade då infrastrukturen i ett mobilnät inte är lika öppet som internet. Det kommer därför vara enklare att tackla problemen om de dyker upp.

Forskarna medger att de inte sett några bevis på att den här typen av attacker är i görningen. Tanken är att vidta säkerhetsåtgärder för en tekniskt möjlig attack innan olyckan är framme.