Microsoft storsatsar på virtualisering och räknar med att ta marknadsandelar från VMware som i dag dominerar virtualiseringsmarknaden.

– Vi har ungefär 20 procent av marknaden. Jag vill inte ge några siffror på hur mycket vi tror att vi ökar framöver, men det kommer gå väldigt bra för oss. Vi har en mycket mer kostnadseffektiv lösning än vad VMware har, säger Mike Neil, globalt virtualiseringsansvarig på Microsoft.

Men Microsoft nöjer sig inte med att bara ta marknadsandelar.

– Vi vill göra pajen större också. Många företag har avstått från att virtualisera för att VMware har varit dyra.

Vad tror du om VMwares framtid?

– Företaget utvecklar innovativa produkter och det fortsätter det nog göra. Men det gör fel när det bara fokuserar på sin egen teknik. VMware hanterar inte andra lösningar och är dåliga på integration.

VMware har i tidigare intervjuer sagt sig inte hålla med om det, och anser sig dessutom erbjuda bättre funktionalitet än Microsoft. Vad säger du om det?

– Det stämmer inte. Vi kan erbjuda samma funktionalitet som VMware.

Det är en sanning med modifikation. Exempelvis saknar Microsofts lösning ännu möjligheten att dynamiskt flytta virtuella maskiner mellan olika fysiska servrar utan någon nertid.

– Den funktionen, Live migration, kommer i början av 2010, säger Mike Neil.

Microsoft har inte bara lösningar för servervirtualisering, utan även en bred portfölj som täcker in virtualisering av skrivbord och applikationer.

– Vår strategi är att erbjuda virtualisering över många olika områden. Det som knyter ihop alla de olika teknikerna och låter dig administrera dem är System Center.

Tanken är att erbjuda en enda administreringslösning för hela företagets it-miljö, oavsett om den är virtuell eller fysisk.

– Eftersom många företag har blandade miljöer är det även möjligt att administrera VMware med vår lösning.

Även när det gäller säkerhet anser Mike Neil – inte oväntat – att Microsofts Hyper-V är ett bättre val än VMwares lösning.

– Eftersom vår lösning innebär att det inte finns någon tredjepartskod blir attackytan mindre.

VMware vill bygga in säkerheten i hypervisorn. Vad tycker du om det?

– Jag tycker inte att det är en bra idé att flytta ut virusskyddet ur gästen. När det gäller de andra delarna av VMwares satsning VMsafe så har vi redan mycket av det, men vi gör inte så mycket väsen av det.

Ett annat område som ligger högt på Microsofts agenda är tjänster i molnet. Företaget satsar stora pengar på att bygga datacenter.

– Virtualisering är bron som gör det möjligt att flytta arbetsbördor mellan företagen och molnet. Att virtualisering bryter bandet till hårdvaran och gör det möjligt att flytta runt arbetsbördor är det häftigaste med tekniken.

Fakta

Microsofts plattform för servervirtualisering, Hyper-V, finns inbyggd i Windows Server 2008, men även i en fristående version.

Hyper-V släpptes i somras. Föregångaren heter Microsoft Virtual Server.
Microsoft har även produkter för virtualisering av skrivbord och applikationer.