Ultraportabla används allt flitigare i hemmen. Var femte Aspire One-dator såld i Sverige har Linux installerat.

Färska siffror från Gartner slår fast att försäljningen av pc ökat under tredje kvartalet. En stor anledning till det är succén för de billiga ultraportabla datorerna.

Enligt de preliminära siffrorna för tredje kvartalet såldes 1,8 miljoner minidatorer i Europa, Mellanöstern och Afrika. Det är ett stort steg upp från de 614 000 som såldes under andra kvartalet.

Omkring 30 procent av dessa datorer är utrustade med Linux, en andel som inte ser ut att minska.

Inget annat segment inom pc-branschen har en lika hög andel Linuxdatorer och Anette Jump, analytiker på Gartner, tror det kan hjälpa Linux även på andra typer av datorer.

– Jag tror absolut det kan hjälpa på konsumentmarknaden. Är du nöjd med Linux kan du tänka dig att använda det även på dina andra datorer.

Nyckeln till ännu större framgångar kommer att vara fler applikationer till Linux, och att operativsystem och program görs tillgängliga på fler språk, tror Anette Jump.

Acer är ett av de företag som erbjuder ultraportabla i prisklassen mellan 3 000 och 4 000 kronor. Produktchefen Magnus Lilja säger att en femtedel av datorerna i Aspire One-serien sålda i Sverige kommer med Linux.

– Från början marknadsförde vi modellerna ganska likvärdigt, men nu kommer vi försöka att få lite mer snurr på Linux, säger Magnus Lilja.

Microsoft har i dagsläget inga särskilda planer för de ultraportabla. På grund av begränsat utrymme har de haft problem att köra Windows Vista, och enda alternativet har varit att fortsätta erbjuda XP.

Men Michael Bohlin, produktchef för Windows, säger
att det nu börjar komma modeller som även kan köra Vista och i framtiden Windows 7.

– Vi ser att dessa datorer ökar i prestanda och fram­för allt disk­utrymme. Vi har inte för avsikt att skräddarsy produkter just för dessa datorer, säger Michael Bohlin.

Fakta

Utmärkande för de ultraportabla datorerna är att de bara kostar några enstaka tusenlappar. Det är därför Linux hävdar sig så väl gentemot Windows, som dominerar på dyrare datorer.

Microsofts licensavgifter är nämligen mer påtagliga ju billigare datorn blir. Priset för en XP Home OEM-licens ligger på strax över 700 kronor inklusive moms.

Tillverkarna försöker
lösa det genom att antingen erbjuda en dator med Windows för ett högre pris eller med sämre specifikationer.