Musikindustrin står inför spännande framtid när det gäller den digitala utvecklingen. Det säger Ian Henderson, som är europachef för digital musikutveckling på Sony BMG Music Entertainment till IDG News.

Han var en av deltagarna på en paneldiskussion nyligen på Etre08-konferensen i Stockholm. Ian Henderson spår att flera stora trender i år påverkar marknaden positivt: Trenderna befinner sig i sin linda i år, men slår igenom med full kraft redan nästa år.

Dels ökar möjligheterna att ladda ned musik i icke-skyddade filformat, dels går det i dag att sälja musik paketerad med andra produkter, exempelvis ihop med mobiler från Nokia och Sony Ericsson eller abonnemang.

– Konsumenterna betalar för åtkomstverktyg eller abonnemang och får musiken medpaketerad, säger Henderson.

Den tredje stora trenden som skapar ett uppsving är annonsfinansierad musik. Myspace är ett exempel, samt Stockholmsbaserade Spotify, som Henderson spår blir en ledare inom detta område. Allt detta är stora steg för musikindustrin när det gäller att göra nya saker, samt viktiga steg när det gäller att erbjuda kunderna fler alternativ, i stället för att att det bara ska finnas gratis nedladdning.

– Du måste erbjuda konsumenterna gratis musik i en miljö där du får betalt och du måste erbjuda billiga, 99-cents nedladdningar. All musik användarna vill ha ska finnas tillgängliga i telekompaket eller i en premieboxar, som kanske kostar 50 dollar.

Musik i mobilen har fått en hel del uppmärksamhet, framför allt som en följd av Nokias koncept Comes With Music, som paketerar ett obegränsat antal nedladdningar under ett år, tillsammans med en mobiltelefon.

– Tidigare handlade musik i mobilen om ringtoner, men den marknaden är numera inte var den tidigare har varit. Nedladdning av separata låtar har aldrig riktigt fungerat, säger Henderson.

Vid sidan om digital musik sker tillväxt även inom närliggande områden. Ekonomin kring livemusik ökar snabbt, enligt Jamie Kantrowitz, som är affärsområdeschef på Myspace, som också befann sig i panelen.

– En av fördelarna med tekniken är att artisterna kan bygga större och bredare publiker, säger hon.

Musikindustrin befinner sig i snabb förändring, men skivbolagen har fortfarande en viktig roll att spela, även i den digitala eran.

– Det är ganska lätt för ett enmansbolag att få in sin musik på Itunes, men det krävs större företag som Sony Music för att skapa globala superstjärnor som Britney Spears eller Christina Aguilera, säger Henderson.

Den fysiska skivindustrin försvinner inte, utan planar ut till en viss nivå, dock med en osäker framtid, enligt Henderson.

– Sony Music blir allt mer fokuserat på hur man ska skapa nya premieprodukter, exempelvis specialboxar och olika typer av specialutgåvor, säger han.

I slutändan är det inte Nokia, eller något annat bolag som fått den största uppmärksamheten, som har imponerar mest på paneldeltagarna. I stället går den äran till Simon Cowell, som är domare på tv-shower som Pop Idol och American Idol som har haft stora framgångar med sitt franchisekoncept High School Musical.