Musikindustrin står inför en spännande framtid när det gäller digital utveckling. Det säger Ian Henderson, Europachef för digital musikutveckling på Sony BMG Music Entertainment.
Han var en av deltagarna på en paneldiskussion på Etre08-konferensen i Stockholm och spår att flera trender i år påverkar marknaden positivt.

Dels ökar möjligheterna att ladda ned musik i icke-skyddade filformat, dels går det att sälja musik paketerad med andra produkter, som med mobiler från Nokia och Sony Ericsson eller abonnemang.

– Konsumenterna betalar för åtkomstverktyg eller abonnemang och får musiken medpaketerad, säger Henderson till IDG News.

Den tredje stora trenden som skapar ett uppsving är annons­finansierad musik.

Myspace och Stockholmsbaserade Spotify är exempel. Det är viktiga steg för musikindustrin för att erbjuda kunderna alternativ till gratis nedladdning.

– Du måste erbjuda konsumenterna gratis musik i en miljö där de får betala och du måste erbjuda billiga 99-centsnedladdningar. All musik användarna vill ha ska finnas i telekompaket eller i en premiebox för kanske 50 dollar.

Musik i mobilen har fått uppmärksamhet, framför allt genom Nokias Comes With Music, som paketerar ett obegränsat antal nedladdningar med en mobiltelefon.

Vid sidan om digital musik sker tillväxt inom närliggande områden. Ekonomin kring livemusik ökar snabbt, enligt Jamie Kantrowitz, som är affärsområdeschef på Myspace.
– En av fördelarna med tekniken är att artisterna kan nå en större och bredare publik, säger hon.

Fakta

Musikindustrin är i snabb förändring, men skivbolagen har en viktig roll att spela, även i den digitala eran, spår Ian Henderson.

Det är lätt för ett enmansbolag att få in sin musik på Itunes, men det krävs större företag som Sony Music för att skapa superstjärnor. Den fysiska skivindustrin försvinner inte, utan planar ut till en viss nivå, dock med en osäker framtid, anser Ian Henderson.