Ivar Jacobson, utvecklargurun som är pappa till Rup, uml och Practices, anser att Scrum är otillräckligt och går till hårt angrepp mot utvecklingsmetodiken.

– Scrum är utmärkt för projektledning av små projekt på ett agilt sätt, men är inte gjort för stora system som bygger på tjänsteorienterad arkitektur eller för stora organisationer med eller utan outsourcing, säger Ivar Jacobson.

Ken Schwaber, som skapat Scrum tillsammans med Jeff Sutherland, slår ifrån sig. Enligt honom är inte Scrum stort nog för att ha några brister.

– Ivar Jacobson vill sälja sin egen utvecklingsmetodik Essential Unified Process genom att försöka påpeka brister i Scrum, säger Ken Schwaber.

Ivar Jacobsons kritik får stöd i en uppsats om projektledning på magisternivå vid universitetet i Karlstad.

För att utvecklingsmetodiken ska fungera så bra som möjligt finns det tydliga avgränsningar i Scrum om maximal gruppstorlek, iterationslängd, samt samarbete i samma lokal

– Ju större projekt är, desto mer anpassas däremot Scrum efter projektet. Företagen tänjer på gränserna, iterationerna blir längre, arbetsgrupperna blir större och kraven på att sitta och jobba tillsammans försvinner, säger Lynn Dreierbakken, som skrivit uppsatsen.

Enligt Ken Schwaber är det bara en sak som får ändras i Scrum. Det är hur långa iterationsperioderna, sprintarna, får lov att vara.

I övrigt formar han tumme och pekfinger till en nolla som svar på frågan om vilka beståndsdelar i Scrum som får anpassas till projektet.

Trots det uppfattas Scrum av vissa företag som ett god­­­­-
tyckligt smörgåsbord för att plocka ihop en egen version.

– En person måste verkligen förstå Scrum fullt ut innan komponenter kan plockas bort. Annars pajar utvecklingsmetodiken, säger Tobias Fors, delägare i och konsult på Citerus.

Ytterligare en brist i Scrum är avsaknaden av bra stöd för återblickar, det som på engelska kallas för sprint review. Det är tydligt vad projektet åstadkommit i varje sprint, men när det gäller att diskutera hur detta gjorts så uppstår problem.

– När jag är ute på företagen och frågar hur de jobbar med återblickar brukar svaren bli undvikande. Det är viktigt att reflektera över hur arbetet kan bli mer effektivt, säger Tobias Fors.

Trots det vidhåller Ken Schwaber Scrums överlägsenhet.
– Det är inte Scrum det är fel på, det är arbetsprocesserna, säger han.

Fakta

Ken Schwaber hävdar att de företag som inte använder Scrum om tio år kommer att gå under i konkurrensen med andra företag.

Om tio år finns Scrum fortfarande kvar och används. Kanske under ett annat namn, men med exakt samma innehåll.
Med Scrum blir alla problem i organisationen så smärtsamt tydliga att de som införde utvecklingsmetodiken kommer att ångra att de gjorde det. Om de inte korrigerar problemen, eller gömmer undan dem.

Enligt Ken Schwaber används Scrum bland annat av Google, Microsoft, Boeing och SAP.