Det pågår en batalj om webben. Adobe fortsätter satsa på Flash och Flex, Microsoft håller god styrfart med Silverlight 2. I hasorna återfinns OpenLaszlo, Ajax och andra lösningar för rika internetapplikationer.

Även Sun arbetar med stor frenesi med att hålla jämna steg med sina konkurrenter. Företaget har laddat kanonen med Java SE 6 Update 10, en ny version av Java för pc. Snabbare installationsprocess och kortare tid för att starta Javaprogram är de viktigaste fördelarna enligt Sun.

– Huvudmålet med Java SE 6 Update 10 är att ta upp kampen med Adobes Flash, skriver Danny Coward, utvecklingschef med särskilt ansvar för Java SE på Sun, på sin blogg.

Uppdateringen utgör också en viktigt grundstomme för JavaFX som släpps före årskiftet och som är företagets ramverk för att köra rika internetapplikationer och minska avståndet mellan webb och skrivbord.

Andra nyheter är att buggar i webbapplikationer inte längre ska sänka webbläsaren eftersom Java körs i en helt egen process. Det innebär att användaren ska kunna dra och släppa webbapplikationer från webbläsaren till skrivbordet och därmed installera dem där.

Även grafikhanteringen ska gå snabbare, men bara på Windows.

Fakta

  • Den skarpa version av JavaFX för datorer var tänkt att släppas i september tillsammans med Java SE 6 update 10. Så blev det alltså inte.
  • Enligt Sun är Java installerat på 91 procent av alla pc-datorer.
  • Det innebär Javaplattformen ockuperar nästan en miljard datorer.¨