IBM försöker locka mellanstora företag som använder Linux med en ny stordator. Den kostar bara en tiondel av vad en mer avancerad variant kostar. Som vanligt följer IBM upp en avancerade stordator med en enklare modell några månader senare, skriver IDG News.

System Z10 Business Class lanserades i går och är optimerad för Linux. IBM har samarbetat med både Red Hat och Novell för att fixa buggar och drivrutiner i de båda företagens Linuxdistributioner.

Analytiker anser att IBM försöker konkurrera med enklare servrar, baserade på till exempel Intelprocessorer. Enligt IBM motsvarar prestanda för den nya datorn 232 X86-servrar, medan den mer avancerade modellen motsvarar nästan 1 500 X86-servrar.

IBM satsar förutom på traditionella transaktionsintensiva tillämpningar på att göra stordatorer attraktiva för mer processorintensiva tillämpningar.

– IBM försöker helt klart konkurrera med HP, säger Brad Day, analytiker på Forrester.

För att lyckas med detta har IBM sänkt priset för den extrautrustning till stordatorerna som krävs för att köra Linux. Priset på den nya Linuxdatorn börjar på 100 000 dollar, drygt 790 000 kronor.

Enligt IBMs Karl Freund, marknadschef för IBMs stordatorer, kommer en typisk konfiguration att kosta mellan cirka 1,98 och 3,96 miljoner kronor. Det kan jämföras med den mer avancerade modellen, vars pris börjar på drygt 7,9 miljoner kronor.

Det är i skrivande stund oklart när och om IBMs nya stordator börjar säljas i Sverige.

Fakta

För att få i gång försäljningen av den nya Linuxstordatorn erbjuder IBM kunderna att vänta med betalningen i 90 dagar, utan att behöva betala ränta.
Erbjudandet gäller i USA för kunder som beställer innan årsskiftet. Enligt IBM kommer sig erbjudandet av den skakiga kreditmarknaden.