Det har talats länge om närfältskommunikation, nfc, i mobiltelefonerna, men tekniken har inte fått någon stor spridning utanför Asien.

– Men nu rör det på sig. Det här får en massmarknadsbetydelse redan under 2010, säger Johan Wickman, ansvarig för forskning och utveckling på Teliasonera.


Stöttad. ”Nfc har ett brett stöd. Både banker, transportföretag och mobilindustrin står bakom”, säger Johan Wickman.

Under en presentation på konferensen ”Nfc, närhetens magi i vardagen” i Stockholm berättade han hur Teliasonera ser på framtiden för nfc.

– Nfc har ett brett stöd. Såväl banker och transportföretag som mobilindustrin står bakom.

Teliasoneras kontakter med mobiltillverkarna visar att 65 procent av alla mobiltelefoner som säljs under 2010 kommer att ha nfc-möjlighet.

– Jag tror att mobilen ersätter kreditkortet, men initialt handlar det främst om småbetalningar på upp till en tusenlapp.

Nfc förvandlar inte bara mobilen till plånbok. En mobil med nfc-möjlighet kan bland annat ersätta nycklar, busskort och boardingkort.

Ett annat exempel på användningsområde är på byggarbetsplatser. När en ny komponent av bygget kommit på plats håller byggarbetaren upp mobilen mot en liten tagg på enheten.

– Det hjälper ledningen att följa utvecklingen på bygget.

Det här sättet att använda nfc på tror Johan Wickman får stor spridning.

– Att använda nfc för att snabbt tagga och registrera vad man gör innebär att man sparar oerhört mycket tid. Folk behöver inte skriva in massa krånglig text.

Sådana här taggar kommer att sitta lite överallt, enligt Teliasonera: hos vårdtagare, på menyer i restauranger, i hemmet, vid busshållplatser, på arbetsplatser.

Nfc används redan på vissa betalkort och busskort. Varför bygga in det i mobilen? Enligt Johan Wickman är svaret enkelt.

–Mobilen är din dagliga kompanjon. Du har den alltid med dig.

Han tycker även att det tillkommer en mängd andra fördelar eftersom nfc byggs in i mobilen i stället för att finnas på fristående kort. Bland ger det möjlighet att använda tangentbord, skärm och tredjepartsapplikationer.

Även Paul Moonga, vd på mobilstrategiföretaget Greenwich Consulting Nordic, ser en ljus framtid för nfc i mobiltelefonerna.

– Men man måste se nyktert på det. Det är inte bara telefoner med nfc som behövs för en massmarknad, även de andra delarna av ekosystemet måste komma på plats, säger Paul Moonga.

Han anser att det skulle krävas att banker och andra aktörer låg i startgroparna redan nu för en massmarknad 2010. Med tanke på finanskrisen tror han att de för närvarande har andra prioriteringar.

Fakta

Närfältskommunikation, eller near-field communication, nfc, är en teknik för trådlös kommunikation över korta avstånd.

Kontakt mellan två nfc-kompatibla enheter uppstår då de förs närmare varandra än fyra centimeter.

Data kan föras över med en hastighet på upp till 424 kbit/s.
Nfc är kompatibelt med andra trådlösa tekniker som wi-fi och bluetooth.

Tekniken är en vidare­utveckling av rfid och så kallade kontaktlösa kort.

I nfc är kort och läsare sammanbyggda.

De flesta stora it-företag, mobiltillverkare och kontokortsföretag är medlemmar i branschorganisationen Nfc Forum, som finns på nfc-forum.org.