Under förra året omsatte filmuthyrningsbranschen cirka en miljard kronor, en minskning med 15 procent jämfört med året före. Försäljningen av film på dvd ligger stilla sedan ett par år tillbaka, med en omsättning på runt 2,5 miljarder kronor.

Men andelen konsumenter som väljer att köpa och se sina filmer digitalt är fortfarande försvinnande liten. Kopieringsskydd, utbud och it-infrastrukturen i hemmen är bromsklossarna.

– Vi har inte sett någon jättestor efterfrågan på de kommersiellt lanserade tjänsterna än. Dels för att det inte har funnits så många, dels på grund av den illegala nedladdningen, säger Marie Nilsson på analysföretaget Mediavision.

Hon tror ändå att video on demand-tjänster är framtidens melodi, men medger att det inte finns några tjänster som erbjuder det som kunderna efterfrågar och jämför gärna med Apples musiktjänst Itunes.

– Där har vi ett utmärkt exempel på en riktigt konsumentvänlig tjänst. Distribution, tjänst och en spelare som dessutom kan hantera det hela på ett enkelt sätt.

Det dåliga utbudet är en stor anledning till att video on demand inte har slagit igenom på allvar. I bästa fall hittar man tre eller fyra titlar från dvd-försäljningstopplistan på en video on demand-sajt. Ofta en, ibland ingen alls. Det är givetvis alldeles för klent i konkurrens med såväl videobutiken på hörnet som fildelarsajter för illegal nedladdning.

En annan aspekt är att tekniken måste mogna. Både bandbredd och datorer i hemmen behöver uppgraderas generellt för ett bredare genomslag. De tekniskt mest kunniga användarna, som redan i dag använder en mediecenterlösning och därmed har sin dator kopplad till tv:n, utgör än så länge en alltför liten marknad, enligt Marie Nilsson.

– Vardagsrummet är den sista bastionen. Datorn hittar man oftast i ett annat rum i det vanliga hemmet, så det är till vardagsrummet video on demand måste hitta in, säger Marie Nilsson.

Kopieringsskydd är en tredje aspekt, i viss mån också kopplad till vardagsrummet. Har man inget medie­center kopplat till tv:n och vill se filmen på sin dvd-spelare måste den kunna brännas på skiva. Här har svenska distributören Headweb gått mot strömmen och erbjuder drm-fri film mot betalning.

– Det strömmar sakta men säkert till kunder hela tiden, trots att vi legat rätt lågt, konstaterar Peter Alvarsson, vd på Headweb.

Headweb ser sig som en konkurrent till Pirate Bay snarare än till videobutikerna, och vill helt enkelt göra det så enkelt som möjligt för kunderna att lagligt ladda hem filmer som går att se på datorn eller bränna till dvd. Men Headweb möter motstånd från de stora filmbolagen. I dag har företaget ett samarbete med 20 leverantörer, men ingen av de största.

– Det är filmbolagen som sätter begränsningarna med kopieringsskyddet. Det är inte bara att det begränsar för konsumenten. Det funkar dåligt också. Nu har vi kommit upp i 1 500 titlar, men det har tagit en väldigt lång tid att få fram rättigheterna, säger Peter Alvarsson.

Senast ut med en nedladdningstjänst för filmer är Viasat. Tv-operatören lanserar i dagarna sin video on demand-tjänst till kunder med parabolantenn. I kombination med en internetanslutning kan man ladda hem och titta på filmer till en kostnad på mellan 19 och 49 kronor per film.

Utbudet ligger på 150 titlar, en blandning av filmer och tv-serier. Tanken är att tjänsten ska utökas med 200 filmer per månad.

Samtidigt har priserna på blu-ray-spelare sjunkit markant på sistone. I och med att de högupplösta filmerna i det formatet blir allt mer populära och är oerhört tunga att ladda hem vädrar måhända videobutiken på hörnet åter morgonluft?

Fakta

Drm står för digital rights management och är en beteckning för olika sätt att kopierinsskydda film och musik. När man hyr film via internet laddar man ner ett program som spelar upp filmen, i vilken drm-skyddet är inbyggt. Alternativet är en kryptering som måste låsas upp av mediespelaren.