Teliasonera följer nu efter andra internetoperatörer som Tele2 och UPC och stänger port 25 för all utgående e-post.

- Problemet med port 25 är att spammare har kommit underfund med hur man kan använda den för att skicka spam. Problemen har blivit akuta under det senaste halvåret, säger Jan Sjöberg, pressansvarig på Teliasonera.

Att porten stängs berör de Teliakunder som har en egen server eller som anlitar en annan e-postleverantör än Telia. Dessa kommer även i fortsättningen att kunna skicka mejl, men all e-post kommer att gå via Telias e-postservrar vilket ger Telia bättre kontroll över spammen.

- Vi kan se om det skickas stora mängder e-post. Vi får en helt annan koll på om det skickas enormt mycket spam på kort tid, säger Jan Sjöberg, och tillägger att allt fler internetoperatörer vägar ta emot e-post som skickas direkt ut på internet.

För något år sedan stängde den största amerikanska internetoperatören AOL av e-post från Telia för att det kom massor av spam via den svenska operatörens servrar.

- Vi har fått signaler från AOL igen och därför har vi själva blockerat våra servrar mot AOL. För en tid sedan märkte vi att det gick stora mängder e-post via våra kunders servrar, säger Jan Sjöberg, och påpekar att det fortfarande finns en hel del kunder som inte har virusskydd och brandväggar, vilket gör det lätt för spammare att använda deras datorer.

Telia räknar med att stängningen av port 25 ska betyda att antalet spam som skickas via företagets kunder ska minska rejält. Därmed hoppas Telia också att risken för att hamna på olika svartlistor ska minska.

Teliakunder som har egen e-posterver eller som använder en annan e-postleverantör måste ändra sina inställningar för utgående e-post innan den 15 mars, när stängningen sker, för att kunna skicka e-post. Information om hur man gör det finns på: www.telia.se/supportepost.