(CS/Los Angeles) Att Microsofts lansering skulle handla om datormoln var väntat. Enligt Ray Ozzie, chefsarkitekt på Microsoft, började Microsoft arbeta på en plattform för molnet strax innan Amazon öppnade sitt Elastic Compute Cloud, EC2.

– Jag lyfter på hatten åt Amazon, deras EC2 är grunden som vi andra kommer att vila på, säger Ray Ozzie, Microsofts chefsarkitekt, under sitt tal på PDC, Professional Developers Conference.

Ray Ozzies svar är att avslöja den nya plattformen Windows Azure. Löftet är att utveckling för molnet ska bli lika enkelt som att utveckla för lokala servrar och tjänster. Beskrivet som ett tjänstebaserat operativsystem blir Azure navet i Microsofts molnsatsning.

Det som Ray Ozzie lyfter fram som Azures stora fördel är att utvecklingen sker via samma verktyg som Windowsutvecklare använder i dag.

I en demonstration visas hur det går att skriva ett enkelt program i den vanliga utvecklingsmiljön för dotnet, testa och avlusa det på en lokal server och sedan ladda upp för att köra det i molnet.

I grunden är Azure en vidareutveckling av Windows Server. Särskilda versioner av SQL Server, Sharepoint, Dynamics crm och Live-tjänsterna kommer att vara tillgängliga för utvecklarna att utnyttja i molnet.

Målet med Windows Azure är också att göra det möjligt att fritt blanda lokala program med de som körs hos Microsoft.

Azure finns än så länge bara installerat på Microsofts amerikanska datacenter. Även om utvecklare i andra länder kan nå det så finns det en risk att längre fördröjningar ställer till problem. Microsoft har för avsikt att även köra Azure i andra delar av världen men det är oklart när.

Plattformen öppnas nu för en publik tesperiod som kommer att vara kostnadsfri. Microsoft vill än så länge inte gå ut med prisinformation men säger att prissättningen kommer att baseras på hur mycket resurser som utnyttjas samt vilken tjänstenivå som erbjuds.

Linus Roslund, utvecklare på Dotway, lyssnade på talet och ser med spänning fram emot att testa Azure.

– Det är just nu svårt att säga vad det innebär för oss, demonstrationerna sa egentligen ingenting. Men det lät mycket intressant och absolut någonting som vi ska titta vidare på, säger Linus Roslund.