(CS/Los Angeles) Från och med nästa version av Office kommer kontorssviten inte att vara kedjad till datorn. Den nya versionen, som än så länge kallas Office 14, kommer med stöd för webbapplikationer som klarar av grundfunktionerna som att visa dokument och utföra enklare redigering.

– Orsaken till att vi gör detta är att vi ser att våra kunder använder en rad olika enheter på fler och fler sätt, säger Takeshi Numoto, chef för Office på Microsoft.

Mest intressant var dock den demo av hur kontorssviten kommer att stödja samverkan över internet. Två personer kan vara inne och redigera samma dokument samtidigt och programmet håller koll på vem som gör vad.

Takeshi Numoto visar hur han i webbapplikationen kan öppna samma Wordfil på två olika datorer. Om en av användarna sedan börjar redigera en del av filen kommer den delen markeras på den andra datorn, med en varning om att någon annan är inne och ändrar just där.

Det gör att man kan undvika krockar, och den andra användaren kan utan problem redigera en annan del av dokumentet under tiden.

Samarbetsfunktionerna finns både i klienten som körs på datorn och i webbklienten. Programmen som kommer finnas i webbversion är Word, Excel, Powerpoint och One Note och det kommer även att finnas stöd för mobiltelefoner.

Office i webbläsaren kommer att finnas tillgängligt som en prenumerationstjänst som körs hos Microsoft. Ett företag som vill drifta den själva har också möjlighet att göra det med en Volume Licensing-licens.

Fakta

En uppenbar konkurrent till Office i webbläsaren är Google Docs. Där finns stöd för att skapa och redigera dokument samt funktioner för samarbete kring samma dokument.