I onsdags klubbade riksdagen igenom en ändring i marknadsföringslagen som förbjuder obeställd e-postreklam från och med den 1 april. Lagändringen följer av ett EU-direktiv som påbjuder ett förbud i alla medlemsstater mot obeställd e-postreklam, en så kallad opt in-lösning.
Lagändringen ska ersätta den tidigare svenska lagen med opt out-lösning där konsumenten själv var tvungen att anmäla sig för att inte få skräppost.
- Alla som får obeställd e-postreklam kan göra en anmälan till Konsumentverket. Vi vet inte riktigt hur många anmälningar det kommer att bli men i Danmark, som har en liknande lag, får de in runt 1 000 anmälningar om dagen via sin hemsida, säger Catarina Johnsson, jurist på Konsumentverket.
Konsumentverket ska som ensam ansvarig myndighet försöka motverka utskick av skräppost.
Inga extra resurser
Verket har ännu inte arbetat fram hur det ska hantera och följa upp de anmälningar som kommer in. Inte heller hur många personer som behöver arbeta med det. Men Catarina Johnsson säger att det kommer bli svårt att spåra alla utskick.
Inga extra resurser kommer att avsättas för att jaga rätt på och bötfälla spamavsändare.
Det som minskar förtroendet för lagen är att den bara gäller för svenska företag och att en majoritet av spamutskicken kommer från utlandet. Mest positiva är socialdemokraterna.
- Det löser inte hela problemet men det är en bit på vägen. Ett internationellt samarbete där alla länder hjälper till är det enda sättet som spam kan bekämpas, säger socialdemokraternas Marianne Carlström.
Mest kritisk är moderaterna som har reserverat sig i frågan och motsätter sig lagen, som de anser är tandlös.
- I den här frågan är tekniska lösningarna effektivare än politiska lösningar, sa moderaternas Henrik von Sydow.
- Den 1 april blir det möjligt att anmäla den som skickar skräppost.
- Anmälan ska göras till Konsumentverket som blir ansvarig myndighet.