Storbritanniens leverantörer av bredbandsnät, operatören BT och mediejätten BBC, satsar på en massiv täckning under OS i London 2012, bland annat med hjälp av det bredband och de ip-nätverk som ska dras de kommande åren.

BT är den största kommunikationsleverantören och skapar ett fibernätverk som ska klara teknik- och säkerhetskraven enligt iso 27000-normerna. Nätverken måste fungera utan problem.

– Om du inte märker av någon signal, så minns att jag i alla fall hade en bra karriär fram till den tidpunkten, säger Stuart Hill, chef för BTs program London 2012 Delivery Program till IDG News.

Han var en av flera presentatörer nyligen på en konferens i London om tekniken kring OS 2012. Även på mediebolaget BBC är intresset starkt för att utveckla digitalt stöd.

– Under spelen 2004 i Aten levererade vi 2,4 miljoner videoklipp via våra webbplatser. Enbart öppningsceremonin stod för lika många under OS i Bejing och totalt producerades 38 miljoner klipp, vilket är en enorm summa, säger Ben Gallop, som är chef för interaktivt stöd på BBC Sport.

Enligt Ben Gallop är målet att få en maximal bredbandstäckning av världens största sportevent, både till direkt hushållen och till mediebolagen världen över.

– OS är en viktig tillväxtkälla för oss. Även om bara 13 procent av hushållen i Storbritannien såg OS i sina datorer följde många evenemangen via bland annat Youtube, en webbplats som inte fanns 2004, säger Ben Gallop.

BBC hoppas också på iptv och högupplösande tv. Storbritannien väntas stänga sina analoga tv-sändningar 2012, när London blir en av de sista städerna som byter till digital-tv.
I Beijing hade BBC sex strömmar av inbäddad video från sin webbplats, men räknar med att utöka det till London-OS, uppger Ben Gallop.

Frågan är om operatörerna mot den bakgrunden har tillräcklig kapacitet i sina nät för att klara de nya tjänsterna under OS.

– Det måste genomföras stora investeringar, som också måste betala sig i form av ökad överföringskapacitet, säger Geoff Hall, som är teknikchef på Nortel i Europe, Mellan­östern och Afrika.

Nortel är det företag som står för infrastruktur under spelen, bland annat via BT.

Här finns flera utmaningar. Tekniker som wimax, som kan ge snabbt mobilt bredband, har ännu inte kommit igång ordentligt.

Storbritannien arbetar samtidigt med förslag till utdelning av nya kortvågsspektrum, som ska bli tillgängliga när tv övergår till att bli digitalt. Till dess är det är det 3g- och high speed downlink packet access, hsdpa, som gäller.

– Det kräver ny infrastruktur för att leverera data, säger Geoff Hall.

Men 3g och hsdpa är samtidigt väl utprövade tekniker.

– Vi vill inte återuppfinna hjulet utan använder det som finns, säger Geoff Hall.

Fakta

BT ansvarar för alla fasta, mobila och lokala nätverk, säkerhet och överföringen. Det inkluderar 16 500 fasta telefonilinjer, stöd för 14 000 mobiltelefoner och 1 000 skrivbord med bredbands- och fasta telefoner i mediecentret.

BT lägger även tusentals km kabel och installerar mer än 1 000 wi-fi-åtkomstpunkter där tävlingarna äger rum.