Med två guld och ett silver i Svenska mästerskapen i Cowboy Action shooting, som skytteformen kallas, kan han ta eventuella gliringar från kompisarna med ro.

Sedan sex år driver Mattias Lind egen konsultverksamhet i företaget Fandes från hemmabasen i Ludvika i Dalarna. Det är lika länge som han ägnat sig åt sin hobby westernskytte.
I veckorna jobbar han med it-utbildningar tillsammans med bland andra det stora utbildningsföretaget Informator. Han är specialiserad inom Microsoft SQL Server, infrastruktur, kommunikation och säkerhet.


Enmansarmé. När Mattias Lind tävlar i westernskytte är han rustad till tänderna med tidstypiska revolvrar och gevär.

Hans stora intresse för westerskjutning står i bjärt kontrast till och ligger långt ifrån jobbet som it-konsult och att leverera driftstöd, optimering av databaser och utbildning genom partner.

–  Att jag ägnar mig åt westernskytte är inte konstigare än att andra spelar golf. Det handlar helt enkelt om att koppla bort vardagen, som i mitt fall kan innebära felsökning av en databasserver, för att i stället umgås med vänner och tävla i skytte. Precis som i vilken sport som vilken som helst, säger Mattias Lind.

Enligt Mattias Lind är skytte en mental sport och westernskytte en aktiv form av skytte, där man lär sig att hantera stress, ha kontroll och fokus på att skjuta och förflytta sig med vapen.

I westernskytte rör man sig mellan olika skjutstationer och skjutmoment med laddade vapen så det gäller att vara fokuserad.

Men för att bli en duktig skytt krävs också en kombination av skytteträning med styrke- och konditionsträning, inte minst för att en revolver kan väga upp emot 1,5 kilo. I träningspaketet ingår också mental träning och stresshantering. Naturligtvis använder man sig av riktiga vapen. Det kan vara gamla orginalvapen eller nytillverkare replikor.

Mattias Lind har tre revolvrar, två bygelrepetergevär och två hagelgevär. I hans tävlingsutrustning ingår ett par replikor av Colt Singel Action Army modell 1873, en klassisk modell. Beroende på vilken gren han tävlar i använder han sig av en eller två revolvrar och/eller gevär.

Hans passionerade intresse för just westernskytte bottnar egentligen i ett starkt historiskt intresse för amerikanskt 1800-tal. Den historien är starkt kopplad till den svenska historien. Men att han kom att utveckla sitt historieintresse till just westernskytte var egentligen en slump.

Det hände sig när han tillsammans med sin familj besökte cowboyfantasterna eget Mecka, den specialdesignade westernstaden High Chaparral i Småland, för sex år sedan.
Efter det var han ”helt såld”. Hemma i Dalarna igen gick han med i Svenska Westernskytteförbundet och Säters Pistolskytteförening.

Resultaten lät inte vänta på sig. För tre år sedan deltog ha i sitt första SM. Efter fyra svenska mästerskap kan han ståta med två guld och ett silver. Nu laddar han för att delta i EM i Tjeckien nästa sommar med sikte på att komma med på VM inom tre år. Inte helt överraskande avgörs VM i westernskytte alltid i USA.

Westerskytte är ingen stor sport i Sverige, runt 300 medlemmar jämfört med 120 000 i hela världen. Men trots det är det omkring sex tävlingar i Sverige plus lika många i grannländerna på en säsong.

Den gren av westernskytte som Mattias Lind ägnar sig åt kallas Cowboy Action Shooting som är en skytteform där deltagarna tävlar med tidstypiska vapen och i tidstypiska kläder – det vill säga från cowboystövlar till cowboyhatt och allt däremellan.

Sitt första SM-guld tog Mattias för två år sedan i kategorin Gunfighter som innebär att man skjuter växelvis med en revolver i vardera handen.

I år knep han ett nytt SM-guld i kategorin Frontier Cartridge Duelist som innebär att man skjuter med svartkrutsladdade vapen och enhandsfattning.

Sporten utövas av seriösa och sansade personer, ofta med barn och familj i släptåg. I samband med tävling är maximal säkerhet en självklarhet. Vilda västern har blivit milda västern.

Fakta

En match, eller runda, i westernskytte innehåller tolv olika stationer, stages, där skyttens sammanlagda tid är avgörande för slutresultatet. På varje skjutstation övervakas skytten av upp till sex säkerhetskontrollanter i de olika momenten, allt från laddning, skjutning och urladdning.

Vapnen får endast hanteras inom skyttelinjen, eller annan avsedd vapenzon, där man kan reparera eller rengöra sitt vapen. Den som bryter mot reglerna diskvalificeras obarmhärtigt.

God sportsmannaanda, gott omdöme och trevligt bemötande genomsyrar sporten. Har någon tävlade problem med sin utrustning brukar konkurrenterna gärna dela med sig av sin.