På senare tid har flera av Sprays kunder råkat ut för att deras internetuppkoppling kopplats ner och de i stället blivit uppkopplade till satellitnummer med samtalstaxor på uppemot 100 kronor i minuten. Därför har Spray nu beslutat att spärra alla satellitsamtal.

– Det här var ett ganska lätt beslut att ta för oss. Från att inte ha haft några användare som ringt satellitsamtal överhuvudtaget har vi under den senaste månaden fått in ett par stycken fall i veckan med kunder som fått sina modem kapade på det här sättet, säger Fredrik Pallin, pressansvarig på Spray.

Rekommenderar Bluffstopparen
Spärren skyddar dock bara mot just de modemkapare som styr över samtalen till satellitnummer och Fredrik Pallin rekommenderar alla modemanvändare att skaffa ett skydd också mot dem som styr över till andra modemnummer genom att ladda ner programmet Bluffstopparen som finns på Konsumentverkets hemsida.

Modemkapning går till så att offrets modem manipuleras så att det ringer upp dyra betalnummer. När surfaren hamnar på en modemkapares hemsida startas ett program som kopplar ned den anslutning som används och öppnar en ny anslutning och först när räkningen kommer kan surfaren se vad som har hänt.