Sophos hävdar att pc-virtualisering utgör ett svart hål inom säkerhet. Bristen på kunskaper om hur tekniken används och vilka problem den kan skapa utgör bland annat en ökad risk för cyberattacker.

Ofta är det ganska lätt att ladda ned verktyg för virtualisering och följden är att allt fler kör egna virtuella maskiner.

I och med att mer än hälften av företagen inte känner till att användarna kör virtuella pc är dessa utsatta för ett dolt säkerhetshot. Detta enligt en enkät som Sophos har gjort.

Många av de anställda kör program som inte är godkända, allt från spel till webbläsare i betaversioner, utan att känna till säkerhetsproblemen.

– Även om anställda bara försöker komma förbi ett förbud mot ett socialt nätverk, eller om de använder sig av direktmeddelanden, så kan det utgöra ett reellt hot, säger Richard Jacobs, teknikchef på Sophos till IDG News.

Okontrollerade virtuella datorer kan leda till konsekvenser som identitetsstölder, finansiella förluster och i slutändan negativ uppmärksamhet i medierna, uppger Sophos.

Med utgångspunkt från antalet gratisverktyg för virtualisering på marknaden, uppger Sophos att det är nödvändigt för företagen att ha en bättre synlighet i sina nätverk.

Även om många anställda har laddat ned verktygen utan någon illvilja, är risken fortfarande avsevärd.

I samma veva som rapporten presenteras, lanserar Sophos produkterna Endpoint Security och Control, vars syfte är att ge företagen möjlighet att blockera virtuella program.