Systemutvecklaren Magnus Svensson och hans sambo hade funderat länge på att flytta till Gräsö innan de till slut gjorde slag i saken och lämnade lägenheten i Stockholms innerstad.

I början jobbade Magnus Svensson på Ericsson och arbetade hemma ett par dagar i veckan. Ganska snart bytte han till MySQL där han kunde arbeta hemifrån helt och hållet. Nu är det snart fem år sedan han och hans sambo flyttade till Gräsö. Han trivs väldigt bra med att ha kontoret hemma.

– Det känns helt rätt! Man vet väl aldrig hur saker ändrar sig, men än så länge vill jag fortsätta jobba så här, säger han.

Första tiden på MySQL var han med i ett team där det bara var han som arbetade på distans, resten av gruppen satt på kontoret. Men det var ingen bra lösning, anser Magnus Svensson.

– Om bara en person är uppkopplad och resten sitter på ett annat ställe är det lätt att den som är på distans glöms bort i den vardagliga kommunikationen. Det är mycket bättre om alla i gruppen är utspridda. Då är alla tvungna att tänka på hur de kommunicerar och hur de involverar hela gruppen. Nu bildar vi ofta team där det inte spelar någon roll var man befinner sig.

I det team han ingår i finns kollegor som arbetar från Australien, Texas, Colorado, Peking och Stockholm. Han berättar att det inte är något ovanligt på MySQL. Hela 70 procent av de anställda arbetar hemifrån.

Ett av de viktigaste verktygen är chatten.

– Alla är uppkopplade mot chatten hela tiden, oavsett om de sitter i olika delar av världen eller i samma rum. Det är där man diskuterar och skriver till varandra. När man ska beskriva ett problem kan man lägga in det på en gemensam kanal på chatten så att alla kan se det och kommentera. Men ibland ringer vi varandra också.

De verktyg som Magnus Svensson behöver är alla webbaserade och det underlättar när man jobbar på distans, anser han.

– När vi har möten använder vi oss ofta av chatten samtidigt som vi har telefonkonferens. Det är särskilt bra när man pratar olika språk. Pratar man till exempel med en kines och det är svårt att höra vad denne säger, då är det bra att direkt kunna förtydliga genom att skriva ner det på chatten. Det är ett bra sätt att undvika språkförbistringar.

Magnus Svenssons chef sitter i Stockholm och det mesta av kommunikationen dem emellan sker via nätet eller telefon.

– Vi sköter till och med lönesamtal på distans. Först ger jag min syn på det via ett webbaserat verktyg och sedan gör han det. Sedan tar vi ett snack på telefon. Det brukar funka bra.

På frågan hur en vanlig dag ser ut, svarar han först att det väl är som på vilket kontor som helst.

– Men det är bara det att när jag tittar ut genom fönstret ser jag skogen och havet. Och på lunchen tar jag en promenad med hunden.

Lunchen är viktig att komma ihåg, konstaterar han.

– Jag är i och för sig en person som skulle kunna glömma det på kontoret också, men det är extra lätt när man sitter hemma och jobbar.

Den största fördelen med att jobba hemifrån tycker han är att slippa ta sig till och från jobbet varje dag.

– Det var jag väldigt trött på i Stockholm. De kändes som att jobbet alltid var på andra sidan stan och det var nästan en timmes resväg i vardera riktningen. Nu slipper jag bo i stan och kan ha naturen precis utanför dörren.

Att sitta hemma och jobba ger också ett lugn.

– Jag tycker om att sitta i lugn och ro. Det är mycket lättare att koncentrera sig då.

En av svårigheterna är att det är väldigt lätt att jobba för mycket, konstaterar han.

– Det är lätt att det blir för mycket jobb. Man måste inse hur viktigt det är med sociala kontakter. Har man inte sitt kontor i närheten kanske man ibland kan sätta sig och jobba från ett internetcafé.

Ungefär en gång i månaden är Magnus Svensson inne på kontoret i Uppsala, mest för sociala aktiviteter.

– Det är trevligt att komma dit och dricka kaffe med de andra, äta lunch och känna att man hör hemma där. Men egentligen är det ju inga som jag jobbar tillsammans med i det dagliga arbetet som utvecklare.

Fakta

Se till att hamna i en arbetsgrupp där de flesta jobbar på distans. Det fungerar mycket bättre om det är lika för alla.

Ta dig tid för sociala kontakter.

Försök att styra din arbetstid så mycket som möjligt så att det inte blir för mycket arbete.

Glöm inte bort att äta lunch och att bryta ibland och till exempel ta en promenad.