Den som vill se världens bästa fotbollsspelare göra upp i kristallklar bild, får se till att skaffa en hdtv-box, och en tv som stödjer formatet, innan VM sparkar igång i juni. Sveriges Television meddelade idag att de sänder samtliga sina 32 matcher i högupplöst format. Enligt uppgifter från Canal Digital kommer TV4 att göra samma sak, skriver TT.

Canal Digital är den enda operatör som hittills uttalat att de kommer att distribuera hdtv-versionen av sändningarna, men SVTs ledning hoppas att fler ska tillkomma.

Idag presenterade SVT också en plan för det gradvisa införandet av hdtv i SVTs utbud. Testet under fotbolls-VM ska följas av fler provsändningar fram till 2008 då hdtv kommer att sändas parallellt med vanliga sändningar. 2010 är hd-tv helt infört och från 2015 kommer allt SVTs material att sändas i hd-format, rapporterar TT.

– Det är allt fler som köper hd-färdiga skärmar och det finns allt fler hd-producerade program. Då tycker vi att det är vår uppgift att successivt börja sända i den nya tekniken som har en kvalité utöver den vanliga, säger SVTs vd Christina Jutterström till TT.