Frågetecknen hopas kring 3g-operatören Tres satsning i Norge. För drygt fem år sedan köpte bolaget en 3g-licens av norska PTS för drygt 70 miljoner kronor.

I licensvillkoren förbinder sig Tre att bygga ett 3g-nät som täcker 1,4 miljoner norrmän, eller 30 procent av befolkningen. Enligt licenskraven måste nätet vara färdigutbyggt senast i september nästa år.

Men trots att det nu är mindre än ett år kvar till det norska 3g-nätet måste vara klart, har Tre inte ens börjat bygga än.

Enligt uppgifter i norska Computerworld tog det Netcom, en av de befintliga norska 3g-operatörerna, två år att bygga ut sitt 3g-nät så att de täckte de tre största norska städerna, vilket ungefär motsvarar det utbyggnadskrav som Tre förbundit sig att klara av.

Tres informationschef Erik Hörnfeldt uttrycker sig mångtydigt om vad bolaget har för planer med den norska 3g-licensen.

– Avsikten är självklart att utnyttja licensen. Det är det enda vi kan säga, säger han till CS.

Förutom grundavgiften på drygt 70 miljoner kronor har Tre varje år betalt in en årsavgift till norska PTS på närmare 25 miljoner kronor för att få behålla licensen. Totalt beräknas bolaget till dags dato att ha lagt runt 190 miljoner kronor för den norska 3g-licensen.

Om det skulle visa sig att Tre inte byggt ut 3g-nätet enligt licensvillkoren till september nästa år riskerar bolaget miljonböter eller till och med att av med licensen.

Fakta

  • Tre köpte 3g-licensen från norska PTS 2003 efter att Tele2 misslyckats med att bygga 3g-nät i landet.
  • Hittills har Tre inte använt licensen trots att de till dags dato betalat runt 190 miljoner kronor i avgifter.