– Vi ser att priserna sjunker och att efterfrågan ökar inom alla områden för gps-positionering. I och med att det blivit billigare och enklare att använda så blir det intressant även för privatpersoner och mindre företag, säger Henrik Thomasson på Gpsgate.

Det Stockholmsbaserade företaget Gpsgates slogan ”What do you want to track?” avslöjar vilken verksamhet det sysslar med. Så länge en person eller en pryl har en gps eller gps-mobil med internetuppkoppling kan den spåras direkt via kartor på hemsidan, komplett med rörelsemönster och historik.

I efterdyningarna av den kontroversiella FRA-lagen låter begrepp som gps-positionering och spårsändare inte speciellt lockande. Men faktum är att gps-teknikens intåg i våra mobiltelefoner, i kombination med ett prisras på separata sändare, har lett till många möjligheter att förenkla vardagslivet.

Tekniken har funnits ett tag, men när marknaden nu nästan svämmar över av gps-mobiler ökar också intresset för tjänsterna.

Förutom det uppenbara användningsområdet att kunna hålla koll på kompisarna kan gps-positionering även göra stor nytta i mer allvarliga sammanhang.

En försvunnen person eller ägodel, utrustad med en gps-mobil och korrekt spårtjänst eller separat sändare, kan lokaliseras på ett ögonblick. Oroliga anhöriga eller bil- eller båtägare kan förhoppningsvis relativt snabbt andas ut när en röd prick på kartan skvallrar om var det eftersökta objektet befinner sig. En bortsprungen hund hittas enklare med en spårsändare i halsbandet.

Det sistnämnda har till exempel företagen Petlink och Telia tagit fasta på och erbjuder gemensamt oroliga hundägare möjligheten att för 79 kronor i månaden kunna följa sin jyckes förehavanden i det fria.

Hundens halsband förses med en gps-sändare. Matte eller husse skickar sedan ett sms och får tillbaka djurets position i form av en kartbild. Sändaren innehåller ett sim-kort från Telia som kopplar upp sig mot mobilnätet. Tjänsten finns redan att beställa i djurbutiker och intresset ökar.

– Det finns så många situationer där positionsinformation har ett stort värde och när det blir allt vanligare dyker nya användningsområden upp hela tiden. Vi ser ett ökat intresse för att spåra egendomar som husdjur och bilar, säger Henrik Thomasson på Gpsgate.

Både USA och Japan ligger långt framme när det gäller spårning av barn, äldre och sjuka. Sedan några år tillbaka kan de som använder den amerikanska operatören Sprint spåra upp till fyra gps-telefoner via internet, genom så kallade ”Family locator”-tjänster. Om en individ inte dykt upp på en viss plats en viss tidpunkt skickar tjänsten dessutom sms till den anhörige. Görs en sökning får även den eftersökte ett sms som talar om det.

I Sverige har utvecklingen inte kommit lika långt på grund av att priserna tidigare varit höga, men också på grund av integritetsaspekter: ska man verkligen spåra människor?

Samtidigt blir samhällskostnaderna skyhöga varje gång räddningstjänsten måste gå skallgång för att leta efter till exempel en försvunnen dement person.

Det finns också stora möjligheter för gps-positionering att bli en del av mer lättsamma genrer som till exempel nätgemenskaper, nöje och sport.

Medan Gpsgate använder en egen nätgemenskap för att lägga upp bekantskapsgrupper att spåra, så utnyttjar företaget Wayfinder en redan befintlig: det sociala nätverket Facebook.

Något mobilbranschen redan kommit en bit på vägen med är möjligheten att koppla samman gps-positionering med sport­aktiviteter. Under årets Stockholm Marathon fanns det möjlighet att följa ett utvalt antal löpare på karta via webben och se tillhörande statistik och tider.

– Det ökade upplevelsen och visade tydligt värdet av realtids­positionering. Vi har flera liknande projekt på gång framöver, säger Henrik Thomasson.

Fakta

Gps-spårsändare:

  • Endast sändning av spårsignal
  • Endast gps-funktioner
  • Billig i inköp
  • Användning: Spårning av egendom, husdjur, gamla och sjuka.
  • Gps/gps-mobil:
  • Sänder & tar emot gps-signaler
  • Multifunktionell
  • Dyrare i inköp
  • Användning: Sport-, nytto- och nöjesrelaterad gps-positionering samt spårning av barn.