Vd:n Marco Hjerpe startade 2006 GPU Systems tillsammans med en kompanjon med idén att hjälpa utvecklare att programmera grafikkort för att utföra andra beräkningar än för spel och 3d-modellering.

Exempel på tillämpningar är signalbehandling och simuleringar där man löser stora ekvationssystem.

– Det finns ett brett användningsområde för grafikprocessorer i dag medan de verktyg som redan används för beräkningar har saknats för grafikprocessorn, säger Marco Hjerpe.

Som exempel nämner han beräkningsprogrammet Matlab vars gränsnitt för utveckling GPU Systems nu ger stöd för.

Företaget har gett sig in ett fält som blir allt mer uppmärksammat. Tack vare det stora intresse som finns för spel bland konsumenter har nämligen grafikchipsen utvecklats till mycket effektiva beräkningsenheter, som dessutom är programmerbara.

– Jag kommer själv från tv-spelsindustrin, där det är naturligt att man använder sig av grafikprocessorer och vi har sedan länge även sett användning inom andra områden för att utnyttja den kraft som grafikprocessorn erbjuder, säger Marco Hjerpe.

GPU Systems har skapat ett utvecklingsverktyg med namnet Libra som låter programmerarna dra nytta av grafikkortet med vanlig C++-kod. Det sker helt utan att behöva ta särskild hänsyn till att man programmerar för väldigt många kärnor, förklarar Marco Hjerpe.

Grafikkortstillverkarna erbjuder egna utvecklingsmetoder för att lösa samma problem, men Marco Hjerpe hävdar att Libra är enklare att använda och dessutom låser man sig inte till en tillverkare av grafikchips.

– Vi har initierat kontakten med de första kunderna. Vi riktar oss primärt till grafik- och tv-spelsindustrin och löser ett flertal problem där för att effektivisera utvecklingen men visionen är att nå bredare då även många andra nu kan utnyttja den massiva kraften hos grafikprocessorn, säger Marco Hjerpe.

Fakta

Libra stöder Matlabs gränssnitt i C++. Matlab används främst för matematiska och tekniska beräkningar, och har även blivit populärt för bildbehandling.