– Det är första gången på tio år som vi har ändrat användargränssnittet i Visual Studio. Poängen är att göra utvecklingsverktyget mer tilltalande för utvecklare och koden lättare att förstå, säger Dave Mendlen, ansvarig för marknadsföring av utvecklarprodukter på Microsoft, enligt IDG News.

Det nya användargränssnitten baseras helt och fullt på Windows Presentation Foundation, wpf, och blir även enklare för utvecklare att modifiera gränssnittet så att det passar det indviduella behovet.

Linus Roslund, utvecklare på Dotway, säger att den stora grejen med Visual Studio 2010 är just wpf och den utökade möjligheten att använda insticksprogram.

Ett sådant exempel visades upp på Microsofts utvecklarkonferens PDC i Los Angeles för några veckor sedan och gick ut på att förenkla hanteringen av kodkommentarer.

– Visual Studio 2010 har också bättre stöd för lättrörlig och testdriven utveckling, och verktyget i kombination med kommande ramverket Dotnet 4 som ska släppas samtidigt gör det enklare att utveckla och felsöka multitrådade miljöer, säger Linus Roslund.

Visual Studio 2010 innehåller också en funktion som heter Generate from usage som analyserar den kod utvecklaren jobbar med och förutspår vad utvecklaren vill göra. Därefter lägger funktionen automatisk till kod, vilket kan underlätta utvecklarens vardag.

Fullt stöd för Silverlight 2 ska också ingå, vilket bland annat innebär förenklad utveckling via dra- och släpp-teknik. Här närmar sig Microsoft alltså Adobes något mindre teknikfokuserade utvecklingsmetodik i Flash CS4 när det gäller utveckling av rika internetapplikationer.

Möjlighet att utveckla för Microsofts pekskärmsteknik finns också på plats i Visual Studio 2010, liksom utökad assistans för parallell utveckling och skalbara datormolntjänster.

Nästa version har även en utforskarvy som ger utvecklare en arkitekturell överblick utan att ha direkt tillgång till något annat än koden. Den ska enkelt kunna visualisera beroendet mellan klasser.

Microsoft vill även förenkla test av applikationer på olika versioner av företagets operativsystem. Därför ingår en virtuell maskin för att testa program under Vista, Windows 7 och XP.

Om Microsoft följer sin tvåårscykel när det gäller nya versioner av sin utvecklingsmiljö släpps Visual Studio 2010 i slutet av 2009.

Fakta

Microsoft har satsat på Sharepointutveckling i Visual Studio 2010. Enligt Jeffrey Hammond, analytiker på analysföretaget Forrester, beror det på att Microsoft insett att Sharepointutveckling i Visual Studio kan göras smidigare.

Prissättningen har också setts över, vilket bland annat innebär kraftig rabatt för de företag som går över från konkurrerande utvecklingsverktyg till Visual Studio 2010.