Malin Forsman på Advokatfirman Westermark Anjou avråder svenska mjukvaruleverantörer från att satsa på öppen källkod.
Anhängare av öppen källkod brukar ofta framhäva bra kvalitet på programkoden som en stor fördel. Det ska bero på att vem som helst kan förbättra koden. Öppenheten gör det möjligt för potentiellt fler personer att se över kvaliteten än för stängda program.
Men alla håller inte med om den beskrivningen.
Malin Forsman är advokat på Advokatfirman Westermark Anjou och arbetar som rådgivare åt svenska it-företag. Hon avråder svenska mjukvaruleverantörer från att satsa på öppen källkod. Enligt henne är det betydligt bättre med licensavgifter.
– Det krävs en morot för att man ska anstränga sig ordentligt. Om den stora inkomstkällan står och faller med kvaliteten på koden tror jag att man anstränger sig mer, säger hon.
Öppna program brukar nämligen ofta vara gratis och de företag som utvecklar sådana satsar i stället på att dra in pengar på kringtjänster som support, utbildning och anpassning. Det leder bort fokus från själva mjukvaran.
Malin Forsman har många små svenska företag som kunder. Hennes råd till dem som ska utveckla och sälja en egen produkt, till exempel ett kundvårdssystem, är att det är bättre att satsa på stängd kod och ta ut licensavgifter för programmen som skapas.
Öppen källkod fungerar bra för produkter som kompletterar ett företags kärnprodukter, anser hon.
– Det finns fördelar med öppen källkod i vissa situationer, som att man kan engagera många människor med breda kunskaper och få nya infallsvinklar, säger hon.
Anhängare av öppen källkod vänder sig emot Malin Forsmans resonemang om bättre kvalitet i stängda program.
En av dem som protesterar är Anders Liling, vd på Stockholmsföretaget Redpill som erbjuder konsult- och supporttjänster för öppna program.
Han bloggar också om öppen källkod på CS webbplats.
– Jag tycker att påståendet om att stängd kod ger bättre kvalitet är helt fel, det är tvärtom. Öppna program är byggda för att användas, inte för att säljas. Kvalitet är en grundbult, säger Anders Liling.
Stängd, eller proprietär, kod innebär att bara den som äger ett program kan ändra det. För det mesta kan andra inte ens titta på koden. Användare av stängda program är för det mesta tvungna att betala licensavgifter.
Öppen, eller fri, kod innebär att vem som helst kan ändra och titta på koden, så länge personen följer licensbestämmelserna för koden. Användare av öppna program slipper för det mesta att betala licensavgifter.
Som ett exempel på fördelarna med stängd kod nämner Malin Forsman säkerhetsuppdateringar.
Enligt henne är Microsofts säkerhetsuppdateringar ett exempel på snabba åtgärdsplaner när varumärket står på spel.