Bredbands-tv revolutionerar vårt tv-tittande inom de närmaste åren. Det är i alla fall Edgeware övertygat om.

Bolaget bygger servrar för bredbands-tv och revolutionen innebär att vi som tittare tar makten över tv-tablåerna, tror vd Joachim Roos.

– Det är inte som Hylands Hörna på 1960-talet längre där alla samlades framför tv:n på en viss tid för att se ett visst program, säger han.

– Folk har inte tid, lust eller möjlighet att ruta in sitt liv efter en tv-tablå och de producenter som ser det kan skapa nya affärsmöjligheter genom att ge tittarna större valfrihet.

Till viss del går det redan att göra i dag genom att spela in program på dvd eller hårddisk och titta på programmen i efterhand. Joachim Roos tycker att det är lite som att gå över ån efter vatten.

– Visst går det att ha en box i vardagsrummet, men den kostar förstås pengar och med vår metod så allt innehåll sparas i nätet en viss tid. Du behöver inte komma ihåg att spela in det du vill se i förväg utan kan via din fjärrkontroll plocka fram programmet som gick i förrgår som kollegorna på jobbet pratade så mycket om, säger han.

Nyckeln till det hela är Edgewares ip-tv-server Orbit 2X. Det är en hårdvaruserver som är skräddarsydd för bredbands-tv. Den lagrar videomaterial i flashminne och strömmar ut det abonnenterna över fiber. Den stora fördelen med Orbit 2X är att den kan sättas långt ut i nätet vilket minskar behovet av central bandbredd.

Enkelt uttryckt fungerar det så att en videoström spelas in direkt från tv eller laddas ner till servern över nätet och lagras i serverns upp till tre terabyte stora flashminne. När någon sedan vill se programmet strömmar Orbit 2X ut det och ju närmare servern är tittaren desto mindre påverkas resten av nätet.

Med en bandbredd på 20 Gbit/s klarar servern teoretiskt upp till 16 000 samtidiga strömmar, men i praktiken rör det sig förmodligen om runt 4 000 samtidiga strömmar i standardupplösning.

Den traditionella metoden att lösa det på är att ha några centrala punkter djupt inne i nätet där man sätter pc-baserade servrar som skickar ut videoströmmar. Varje server blir då billig, men en enskild pc kan inte hantera särskilt många videoströmmar samtidigt så det krävs massor med servrar. Dessutom krävs det mycket bandbredd i hela nätet för att klara de datamängder det rör sig om för att skicka video i bra kvalitet.

Joachim Roos hävdar att resultatet blir väsentligt dyrare än Edgewares lösning. Edgewares server är i och för sig dyrare än en pc-server men en enda Edgewareserver kan i gengäld leverera lika mycket bandbredd som 10–20 pc-servrar.

– Att först investera i nätinfrastrukturen för att den ska klara de stora datamängder det rör sig om och därefter köpa servar och börja leverera innehåll är inte särskit kostnadseffektivt, säger han.

– Rent affärsmässigt är det bättre för operatörerna att sätta ut servrar direkt på rätt ställen i nätet för att snabbt kunna erbjuda sina tjänster, utan att behöva göra några stora investeringar för att uppgradera nätinfrastrukturen.

Edgeware har nyligen också lanserat en ny server, Reflex 2X, som riktar in sig till dem som vill kunna leverera webb-tv. I dag är webb-tv en liten nisch som mest utmärks av undermålig kvalitet på både bild och innehåll, men Joachim Roos tror att det kommer att ändras snart nog.

– Webb-tv är inte längre att bara titta på lågupplöst video på sin bärbara dator utan det är på gång att vi får webb-tv direkt på tv-apparaten och när det ser tillräckligt bra ut slår det igenom stort, säger han.

Fakta

Företaget Edgeware grundades 2004 och har huvudkontor i Stockholm. Omsättningen låg 2007 på 15 miljoner kronor, resultatet är inte officiellt. Edgeware ägs till 50 procent av grundarna och till 50 procent av riskkapitalbolag. Företagets marknadsmässiga mål är att 2010 ha över tio procent av marknaden för servrar för bredbands-tv.

Produktsortimentet består av ip-tv-servern Orbit 2X och webb-tv-servern Reflex 2X plus mjukvara för administration och övervakning av tjänsterna.

De funktioner som Edgewares servrar kan erbjuda är beställfilm, timeshift-tv (pausa och snabbspola program) och se gamla program.