Forskarna hoppas att tusentals frivilliga ska ladda ned gratis Java-program som räknar ut deras rörelser och positioner när de kör, och överföra den informationen till centrala servrar. Där ska alla data samlas ihop och bearbetas till en trafikkarta över hela San Francisco-området.

Programmet använder algoritmer för att bestämma när folk rör sig och när de är fast i trafiken, eller när någon exempelvis har stannat vid vägrenen.

Kalifornien har sedan tidigare satsat stora pengar på sensorer som övervakar trafiken på större vägar, men de finns inte överallt. Genom att samla ihop ­trafikinformation från gps-telefoner kan man använda satellit­navigeringstekniken gps på vägar där de inte finns några sensorer.

De första datainsamlingarna sker på Page Mill Road och Oregon Expressway, som skär igenom hjärtat av Palo Alto. Om tillräckligt många intresserar sig för att ladda ned programmet ska det byggas en fullskalig modell över hela regionen.

– Konceptet bygger på att om alla delar med sig litet av vad de ser så kan alla dra nytta av att se hela situationen framför sig, säger Quinn Jacobson, som är forskningschef på Nokia i Palo Alto till IDG News.

Systemet kräver egentligen inte många användare för att fungera, men det fungerar bättre om de är utspridda. Mobile Millennium förväntar sig nå 10 000 användare och hoppas kunna generera data över hela trafik­situationen, inklusive stockningar.

Forskarna uppger också att de har vidtagit åtgärder för att alla användare ska kunna vara anonyma. Inga data i systemet ska kunna bindas till en viss mobiltelefon. Trafiksystemet har testats ett antal gånger tidigare.

Fakta

Projektet heter Mobile Millennium och drog igång i måndags. Trafikdatan blir tillgänglig på webben, men användare som vill ha bästa möjliga data måste ladda ned ett Javaprogram.