Det nya aktivitetsfältet samlar aktiva program i grupper.

Ett av Microsofts uttalade mål med efterföljaren till Windows Vista är att den ska vara mindre resurskrävande. Så tycks vara fallet och den tidiga version av Windows 7 som jag fått tillgång till fungerar alldeles utmärkt att köra på Asus lilla Eee Box, alltså företagets minsta stationära dator.

Något som förvånar mig när jag drar igång den här versionen av Windows är att allt fungerar så smärtfritt trots att den inte ens nått betastadiet. Visserligen råkar jag ut för de vanliga problemen med att vissa drivrutiner inte fungerar och det gäller särskilt där jag gjort en ren installation på en ny partition. Hade jag valt att uppgradera från Vista hade Windows 7 kunnat hämta drivrutiner från det gamla operativsystemet.

När jag startat om datorn kommer ett meddelande i bottenradens aktivitetsfält om att jag kan ladda ner drivrutiner till datorns trådlösa nätverkskort. Där finns även en länk som tar mig direkt till den plats hos tillverkaren där drivrutinerna finns.

Ganska imponerande, tycker jag, eftersom man bara brukar få en länk till huvudsidan och därifrån själv tvingas söka vidare.
Drivrutiner till både skrivare, högtalare och webbkamera hämtades nu in automatiskt via Windows Update.

Sedan återstår frågan om vad som händer när man installerar tredjepartsprogram som Adobes Creative Suite 4. Det kommer ett meddelande om att man bör ha antingen XP med sp3 eller Vista med sp1 samt minst 2 GB ram. Sedan går det utan problem att installera och köra allt som ingår i jättepaketet Master Collection.

Eftersom Windows 7 bara finns i en pre-beta förändras säkert en del i gränssnittet. Det jag kan notera nu är att
det gjorts ändringar i aktivitetsfältet.

Det ligger inte längre ikoner i en lång rad, i stället kan man klicka på en pil och välja hur ikonerna ska presenteras.
Det finns även en förhandsvisning av alla öppna fönster och i betaversionen utvecklas det troligen ytterligare.

Ytterligare en ändring i gränssnittet är att den rad av småprogram, gadgets, som tidigare automatiskt la sig till höger på skärmen nu måste läggas dit manuellt, något som givetvis uppskattas av dem som bara ser dessa som onödiga resurstjuvar.

Även startmenyn har fått en översyn som gör att man snabbare kommer åt det man söker med genvägar till Windows Update och liknande.

Det lilla jag sett av efterföljaren till Vista ger ett mycket lovande intryck och jag kan inte låta bli att tänka att Windows 7 är allt det som Vista borde ha varit.

Det skulle inte förvåna om den breda massan av företag som håller fast vid XP om ett år väljer att gå direkt till Windows 7 utan att ta omvägen om Vista.


Joel Åsblom är teknikreporter och test­redaktör på CS.