– Företag som virtualiserar gör det i första hand för att spara pengar. Det är ofta serverfolket som leder projekten och då har traditonella arbetsmetoder inom säkerhet som uppdelning i zoner och brandväggar mellan servrar ofta glömts bort, säger Andreas Åsander, produktchef på Clavister.

Clavisters virtuella security gateway ska hjälpa till. Den kopplas till enskilda virtuella maskiner och följer med när dessa flyttas runt i molnet.

Det går också att koppla ihop företagets nätverk med flera datormoln med en krypterad förbindelse.

– När en virtuell maskin vill kommunicera till inter­net eller en annan virtuell maskin måste den passera genom vår gateway. Där finns brandväggsfunktion och intrångsskydd. Du kan även få innehållsfiltrering och nätverksbaserat antivirus, säger Andreas Åsander.

I USA har Cohesive­FT just lanserat en liknande teknik. Företaget beskriver sin produkt VPN-Cubed som en krypterad tunnel till ett eller flera datormoln.

Genom funktioner för automatisk överflyttning till en annan enhet vid problem och skalbarhet ska kunderna dessutom slippa risken att bli beroende av ett enda datormoln.

Fakta

Clavisters virtuella gateway kostar från 400 euro, motsvarande 4 000 kronor. I dagsläget finns stöd för VMware ESXi. I början av nästa år kommer stöd även för Xen och Windows.

CohesiveFTs startpaket
kostar från 25 000 dollar, motsvarande 191 000 kronor, och räcker för 50 servrar.