I takt med att datorspelen blivit alltmer interaktiva har kritiken mot våldsinslagen ökat. Nu senast i journalisten Johan Åsards dokumentär "Dödligt spel" som visades i TV4 den 3 mars.

Han intervjuade amerikanska forskare och psykologer som kopplar samman brutala actionspel med de senaste årens dödsskjutningar på skolor i USA och Tyskland. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

Efterlyser forskning
- Jag blev chockad och upprörd över vad jag såg, att barn och ungdomar ägnar sig åt att döda människor på ett så smart och effektivt sätt som möjligt, säger barn- och familje­ministern Berit Andnor, och efterlyser mer forskning kring datorspelens effekt på användaren.

Barnpsykiatern Frank Lindblad vid Karolinska institutet har redan sökt pengar för att kunna göra experiment på unga datorspelare. Samtidigt kräver Rädda Barnens ordförande Annika Åhnberg en lagstadgad åldersgräns och JK, justitiekanslern Göran Lambertz, undersöker möjligheten att åtala de mest våldsamma spelen för "olaga våldsskildring" och "hets mot folkgrupp".

Om så blir fallet bryter han ny juridisk mark i Sverige.

Våldsskildringsrådet, som sorterar under kulturdepartementet, uppmuntrar JKs initiativ men manar samtidigt till försiktighet i debatten.

Samma dag som tv-dokumentären sändes publicerades en forskningsöversikt som fastslog att det än så länge inte går att påvisa något samband mellan datorspelande och våldshandlingar.

- Den rådande debatten behövs för att medvetandegöra, men actionspelen som visades i dokumentären är en liten del av utbudet. Det påminner om videovåldsdebatten där man var alltför kategorisk i början, säger Ann Katrin Agebäck på Våldsskildringsrådet, och tillägger att de "applåderar branschens självreglering".

Hon syftar på de rekommenderade åldersgränserna (pegi-märkning) som finns tryckta på datorspelsförpackningarna.

Föräldrar uppmanas ta ansvar
Liknande tongångar går igen bland alla tusentals "gamers" som skrivit kritiska inlägg i olika diskussionsforum på nätet rörande den senaste tidens debatt. Snarare än att lagstifta om åldersgränser, vilket skulle kräva en grundlagsändring, uppmanar man föräldrarna att ta sitt ansvar för barnens konsumtion framför datorskärmen.

Samtidigt är väldigt många "gamers" misstänksamma mot den nya aktören Fair Play - en föräldraorganisation som lanserade sin nätsajt i samband med "Dödligt spel" och som är finansierad av samma ideella stiftelse som TV4-dokumentären.

Projektledaren Maria Agrell betonar att Fair Play har en rådgivande funktion och att hon känner sig missförstådd av den massiva kritik som kommit från "gamers" runt om i landet:

- Jag älskar ju dataspel, konstaterar hon. Fair Play handlar inte om förbud. Vi vill ge vägledning och hjälpa vuxna att sätta gränser för sina barn. I ett globalt informationssamhälle får föräldrarna ett större ansvar. Jag tror inte det medvetandet finns i dag.

Henrik Arvidsson

Fakta

Det kontroversiella våldsspelet "Postal 2", som uppmärksammades i TV4-dokumentären "Dödligt spel", har fått övervägande dåliga recensioner i tidningar och på gamesajter, men den senaste veckan har spelet klättrat från 50:e till 1:a plats på Webbplatsen.se:s topplista.