Tobii, som har utvecklat en teknik för ögonspårning, har medvind. Företaget grundades 2001 och tekniken har många kommersiella ­tillämpningar. Det märks inte minst på tillväxten. Omsättningen har fördubblats varje år sedan starten. Utmärkelserna har haglat och förra året investerade Investor Growth Capital 100 miljoner kronor i bolaget.

En av tillämpningarna är hjälpmedel för handikappade. Tekniken gör att människor som bara kan röra sina ögon kan börja kommunicera med omgivningen. För två sedan startades affärsområdet för handikapphjälpmedel, assistive technology, runt produkten Mytobii P10.

Sedan årsskiftet är Jane Walerud chef för affärsområdet. CS träffar henne på Tobiis huvudkontor i Mörby norr om Stockholm. Nästa vecka åker hon till säljkontoret i Boston. Där ska hon leda säljkurser och se till att budgeten för USA kommer på plats. Produkten kostar omkring 200 000 kronor.

– Finansieringen sker i huvudsak genom välgörenhet eller genom försäkringsbolag, säger Jane Walerud.

Vid det här laget finns det fantastiska historier om hur svårt cp-skadade barn helt plötsligt kan kommunicera med sina föräldrar och hur människor som blivit förlamade i olyckor trots allt kan kommunicera.

– Om jag själv skulle bli förlamad och hade ett val skulle jag välja att kunna prata eller att kunna skriva mina memoarer, säger Jane Walerud.

Affärsområdet assistive technology är inte det största, men det i särklass snabbaste växande. I synnerhet i USA.

– Jag räknar med att assistive technology snart är lika stort som det största affärsområdet. Försäljningen har exploderat.

Jane Walerud formligen ­sprudlar av arbetsglädje och framtids­opti­mism. Här märks inte ett spår av finanskris eller lågkonjunktur. Nu har det också blivit mycket lättare att rekrytera utvecklare till företaget. Ett av skälet är att Sony Ericsson avvecklade i Kista. Det märktes direkt.

– Vi behöver tekniker som inte bara kan utveckla, utan som också kan den avancerade fysik som ligger till grund för Tobiis teknik, säger Jane Walerud.

Det har snart gått åtta år sedan hon var med och sålde webbteknik­företaget Bluetail till Nortel för 1,5 miljarder kronor. Sedan dess har hon hunnit med att vara exekutiv i många nystartade företag, men har också varit renodlad riskkapitalist.

– Det är skönt att ha ett riktigt jobb igen. När du har rollen som riskkapitalist och kommer till ett företag så gör sig folk till, men jag vill höra till och det gör jag nu.

Hon är nästan barnsligt förtjust över att hon fått anställning på Tobii vars grundare och anställda är män i 30-årsåldern. Hon anser att företaget därmed visar styrka.

– Jag är 15 år äldre och kvinna och går inte att motivera med pengar, säger Jane Walerud.

Fakta

Tobiis teknik för ögonspårning har tre tillämpningar som också är företagets affärsområden:

Ögonstyrning
– ersättning för mus och tangentbord.

Analys – studier av seendet, läsning samt undersökningar av hur människor tittar på tidningssidor, webbsidor och annonser.

Hjälpmedel för handikappade – förlamade som kan röra ögonen kan ”tala” genom produkten Mytobii P10 (bilden).

Tobii har sitt säte i Stockholm och har kontor i USA, Japan, Tyskland och Norge.

Jane Walerud är förtegen om tillväxten i reda pengar. Men en intervju i CS nyligen med en av grundarna ger en fingervisning. Prognosen för 2007 var en omsättning på 160 miljoner kronor, fördubblad omsättning jämfört med året innan. Det finns goda skäl att anta att företaget lyckas med en fördubbling i år.

> Läs hela artikeln på cstjanster.idg.se/d/950