– Jag tror att de allra flesta som varslas kommer att ha nya jobb inom ett par månader, säger Ulf Bengtsson, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer och också klubbförande på Sony Ericsson.

De stora personalneddragningar som Sony Ericsson flaggade för tidigare i höstas drabbar flera orter i landet.

I Hässleholm släcks hela verksamheten ner och 90 anställda förlorar jobbet. Även i Lund, dit Sony Ericsson nu koncentrerar verksamheten, varslades drygt 200 anställda.

Men i särklass hårdast drabbades Sony Ericssons verksamhet i Kista. Här jobbade fram till i somras runt 1 100 personer, varav 200 konsulter.

När hela neddragningsprocessen är genomförd under nästa år kommer det enligt varslen bara att finns omkring 150 personer kvar.

Processen har ännu inte kommit så långt att det går att säga exakt hur många ingenjörer som måste lämna Sony Ericsson i Kista, enligt Ulf Bengtsson. Många har dock sökt sig bort från företaget i förtid.

– När ett sådant här läge uppstår är det naturligtvis många som tar chansen att byta jobb om man uppfattar att man befinner sig i risk­zonen, säger Ulf Bengtsson.

Ett flertal har börjat jobba på andra it-företag i Kista, där efterfrågan på Sony Ericssons ingenjörer från flera håll uppges vara stor.

Ett exempel är it-företaget Tobii Technology, som utvecklar tillämpningar baserade på en egen teknik för ögonspårning. Här har man precis anställd en person från Sony Ericsson.

– Sedan håller vi på med en rad ytterligare rekrykteringar. Så det kan mycket väl bli fler, säger Mårten Skogö, teknikchef på Tobii.

Gustaf Brusewitz, informationschef på Sony Ericsson, säger att intresset för den kompetens som finns på Sony Ericsson är stor från övriga i it-branschen i Kista.

Det märktes inte minst på en jobbmässa som företaget var med och arrangerade i Kista nyligen.

– Det finns definitivt ett stort intresse för den kompetens som personal på Sony Ericsson besitter, säger han.

Fakta

I somras flaggade Sony Ericsson för att 2 000 personer kommer att beröras av de nedskärningar som företaget planerar på global basis.
I Sverige ser varslen från tidigare i höstas ut så här:

• Kista: 550 anställda.

• Lund: 230 anställda.

• Hässeholm: 90 anställda.