Adobe, företaget bakom tekniken Flash och program som Photoshop och Illustrator, ska visa upp minst tre nya applikationer för utveckling av webb- och rika internetapplikationer under veckan, skriver Cnet News.

Först ut är kompilatorn Alchemy som kan ta kod i programmeringsspråken C/C++ och konvertera den till Actionscript. Den koden kan sedan användas i Flash CS4 och Flexapplikationer oavsett om de körs på Adobe Air eller i en Flashspelare.

Vidare ska en ny version av Adobes utvecklingsverktyg Flex Builder släppas. Gumbo heter den, och ska göra programmering enklare för utvecklare som känner till dynamiska skriptspråk som PHP. Kommunikation mellan designer och utvecklare ska också förbättras, enligt Adobe.

Dessutom ska Flash Catalyst, som tidigare gått under arbetsnamnet Thermo, premiärvisas. Programmet ska fungera som en brygga mellan designer och utvecklare genom att designern kan ta fram ett dokument i Photoshop eller Illustrator. Detta dokument kan sedan med hjälp av Flash Catalyst omvandlas till ett grafiskt gränssnitt som utvecklaren kan ta över.

Enligt Kenny Bogø, talesman på Adobe i Norden, ska de nya verktygen, i synnerhet Flash Catalyst, göra det enklare och snabbare att jobba med Flashutveckling.

Richard Olsson, webbutvecklare i eget företag, skulle vilja få in Flash Catalyst och Gumbo i sitt ordinarie arbetsflöde så snart som möjlighet. Men han tror att det dröjer.

– Flex är inte så stort i Sverige som det är i USA. Det tar ett tag för Flash Catalyst att dyka upp här, säger Richard Olsson.

Verktygen släpps som så kallade tekniska förhandskopior. Först under 2009 kommer skarpa versioner.

Fakta

Enligt Adobe ska Flash och Air överbrygga gapet mellan molntjänster och den vanliga datorn.
Nyligen släppte Adobe Flash Player 10 och företaget demonstrerar en spelare för mobiler på utvecklarkonferensen Max i San Francisco.
Adobe jobbar för närvarande på att få in Flash i Apples Iphone.