I början var tjänsteorienterad arkitektur närmast synonymt med integration. Den riktiga hajpen kring soa kom sedan analysföretaget Gartner satte begreppet i centrum på sina konferenser. Leverantörerna var inte sena att haka på, men i dag börjar det bli dags för en ny paketering av begreppet.

Det är inte frågan om att överge tänkandet bakom soa, men de stora leverantörerna är på väg att sluta använda begreppet.

Det är samma sak med de små leveran­törerna. Nyligen berättade grundaren av en mindre aktör, som har ett helt soa-fierat affärsystem, att han helt har övergett begreppet i kontakten med kunderna.

Han använder i stället målbilder som ökad flexibilitet och större användarvänlighet. Modelldriven utveckling där affärsutvecklare för första gången deltar används också för att beskriva tjänsteorientering. Upplägget att beskriva det som mindre programmering och ökad visualisering vid systemutveckling förekommer också.

Ledande leverantörer som IBM vacklar. I nästa vecka har företaget konferensen IBM Software Day 2008 där agendan är centrerat kring ”smart soa”. Förmodligen är omorienteringen ett första steg mot en större förändring. För inte anser väl IBM att alla andra håller på med osmart soa?

Microsoft går som vanligt längst i sin iver att hitta på egna begrepp. Företagets Oslo­projekt, som syfter till att slå samman Biztalk, Visual Studio och Dotnet, är en gigantisk soa-satsning, men det sägs aldrig.

I stället används abstrakta begrepp som modellering och att skapa verktyg för affärsutvecklare.

Och från Bea Systems, som tidigare pratade mest av alla om soa, hörs inte ett knyst sedan företaget slukades av Oracle.
Men viktigast är att få fram fler exempel på tjänsteorienterad arkitektur i praktiken. Annars finns risk att de som sitter på pengarna tröttnar – det är inte teknikerna – och då hjälper ingen paketering i världen.