Predrag Mitrovic, tidigare säkerhetsansvarig på Microsoft men nu säkerhetsexpert och vd på Labcenter, har nyligen uttalat sig kritisk till bristerna i många av dagens antivirusprogram.

Han tycker att Microsofts nya satsning är föredömlig och är något som alla leverantörer av antivirusprogram borde ta lärdom av.

– På så vis kan alla användare slippa miljontals rader av kod som blir fallet med alla gigantiska säkerhetspaket som leverantörerna prackar på oss. Grundläggande signaturbaserad detektion är en gammal teknik som det inte finns anledningar att betala massor för, säger Predrag Mitrovic.

Den enda kontakt svenska användare haft med Microsofts kombinerade fixar- och säkerhetspaket Onecare är den webbaserade version som finns i Liveserien. I USA har den däremot sålts som en separat produkt för 50 dollar per år men från sommaren nästa år är det slut på det. I stället kommer Morro som ska vara helt gratis.

Stephanie Smitt Lindberg, affärsområdeschef på Microsoft, säger att det inte är en bantad version av säkerhetspaketet Forefront som säljs till företag.

– Morro kan snarare ses som en bantad version av Onecare där vi inriktat oss på skydd mot skadlig kod och inte tar med sådant som diskfragmentering och hälsokoll på datorn, säger Stephanie Smitt Lindberg.

Predrag Mitrovic kallar Morro för en coremalwareprodukt. Med det menas en antivirusmotor optimerad för att hitta virus, trojaner, spyware och rootkits.

– Mycket av grundtekniken kommer från köpet av rumänska Gecad Software 2004. Jag misstänker att Morro blir otroligt optimerat med en liten footprint, vilket jag absolut efterlyser, säger Predrag Mitrovic.

Han har även varnat för säkerhetsrisker i Windows Mobile där telefoner kan infekteras via sms.

– Lyckas Microsoft med satsningen att göra Morro ultraportabelt får vi troligtvis se det som grundskydd även på Windows Mobile i framtiden.

Fakta

Microsoft ska sluta sälja Windows Live Onecare till sommaren. Det är en produkt som inte bara letar efter skadlig kod utan även rättar till olika fel i operativsystemets inställningar. Onecare ska ersättas med en mer renodlad säkerhetsprodukt kallad Morro och den blir gratis.