Enligt ett förfrågningsunderlag som Computer Sweden har tagit del av är utrullningsplanerna för lte-nätet i Stockholm redan spikade.

Dokumentet visar att Teliasonera just nu via underentreprenörer är igång med förarbeten för att byta ut 3g- mot lte-antenner.

Det framgår också att Teliasoneras lte-nät 2010 ska täcka Stockholms stadsdelar innanför tullarna, samt områden kring Stockholmsmässan, Globen och Teliasoneras kontor i Farsta strand.

De detaljerade planerna vill inte Teliasonera inte gå ut med officiellt, men bekräftar att utrullningen sker 2010.

– Vi börjar med storstäderna och bygger sedan lte så mycket vi orkar där kundbehov finns, säger Lars Klasson, teknikchef för mobila tjänster i Norden och Baltikum på Teliasonera.

Varför är ni så snabba?

– Vi i Norden använder internet mycket, och datatrafiken i 3g-näten har kommit igång ordentligt. Det finns ett behov av ökad kapacitet.

I dokumentet får läsaren intrycket att det är Ericsson som ska leverera lte-utrustningen, men enligt Lars Klasson har Teliasonera inte bestämt leverantör än.

– Valet står mellan Ericsson, Nokia Siemens Networks, ZTE och Huawei, säger han.

Vissa operatörer väljer att vänta lite med att rulla ut lte-nät och kör med mellanstegstekniken hspa plus ett tag först. Varför är det inte ett alternativ för er?

– Vi vill vara så framtidssäkra som möjligt. Därför går vi direkt till lte.

Teliasonera har frekvenser för att bygga ut fjärde generationens mobilnät i Sverige och Norge.

– Vi jobbar på att få frekvenser i de andra nordiska och baltiska länderna också, men det är inte klart än.

När erbjuder ni 4g-täckning i hela Norden?

– Alla får inte 4g. Alla har ju inte ens 3g. Vi ska använda en mix av olika tekniker, säger Lars Klasson.

Fakta

Japans största mobiloperatör NTT Docomo planerar att köra igång sitt lte-nät 2010. Företaget började testa tekniken redan 2006.

Orsaken till NTT Docomos relativt snabba lte-lansering uppges vara att snabbare mobilt bredband krävs för att kunna erbjuda de videotjänster som japanska konsumenter efterfrågar.

NTT Docomo har 54 miljoner mobilabonnenter.