– Det finns ett överväldigande stöd för lte. Det blir den dominerande 4g-tekniken, säger Sylvain Fabre, chefsanalytiker på Gartners grupp för operatörsnätverk.

Han spår att den konkurrerande tekniken wimax utnyttjas av mindre än tio procent av användarna.

– Det blir en nischteknik.

Dagens operatörer kan delas in i tre huvudgrupper: gsm-gruppen, cdma-gruppen och den grupp som byggt nya wimaxnätverk.

Lte ses som en naturlig fortsättning på gsm-gruppens teknik. Huvudfrågan har varit vilken teknik cdma-gruppen ska välja som 4g-teknik och hur många nya wimaxnätverk som byggs.
– Vi ser nu att inte bara gsm-operatörerna utan även cdma-operatörerna går över till lte. Ett fåtal cdma-operatörer väljer wimax, men 90 procent väljer lte.

Det ser ut att bli få helt nya storskaliga wimaxnät, enligt Sylvain Fabre. Wimax nisch blir att användas som en last mile-teknik, som ersättning för exempelvis dsl.

Ericsson är en av de främsta förkämparna för lte, och teknikchefen Håkan Eriksson är nöjd över att lte vinner.

– Det blir första gången vi har en enda global standard för mobilnäten, säger han.

Men wimax då?

– Jo, men antagligen finns det 1,2 miljarder användare av mobilt bredband 2012, och Wimax Forum väntar sig 100 miljoner wimaxanvändare då. Så wimax blir en nischteknik.

De första lte-näten kommer enligt honom sent 2009 eller 2010. En betydande andel av operatörerna satsar på mellanstegstekniker innan de tar steget till lte.

Svenska Tre går först över till hspa plus, en vidareutvecklad version av turbo-3g.

– Vi har det i nätet före årsskiftet, säger Erik Hörnfeldt, informationschef på Tre.

Varför inte direkt till lte?

– Om lte inte levererar det som utlovats har vi tillgång till ett snabbt nät ändå. Hspa plus är en beprövad teknik som matchar lte:s hastighet.