Traditionellt har Internet Explorer varit den webbläsare som är installerad på nya Windowsdatorer eftersom den är inbyggd i operativsystemet. Google vill ändra på det och försöker övertyga datortillverkare om att använda Google Chrome som standardwebbläsare i nya datorer.

Enligt obekräftade rykten uppges Acer, Dell, HP och Toshiba vara intresserade av att byta ut Internet Explorer mot Google Chrome i sina Windowsdatorer. En talesman för Google ville varken bekräfta eller förneka ryktena men uppger till IDG News att Google sitter i förhandlingar vad gäller distribution av webbläsaren.

I en artikel i The Times i förra veckan uppgav Googlehöjdaren Sundar Pichai att testperioden för Google Chrome 1.0 snart är slut och att en färdig version kommer att släppas inom kort. Han bekräftade även att versioner för Linux och Mac kommer att släppas under första halvan av 2009.

Lyckas Google få igenom ett distributionsavtal med några av de större datortillverkarna kan det rädda webbläsarens blygsamma andelar bland webbläsare. Google Chrome har idag endast 0,74 procent av webbläsaranvändarna jämfört med Internet Explorer som har 71,27 procent, enligt en färsk undersökning genomförd av Net Applications.