Sammanställningen för januari visar att 29 procent av de globala virusattackerna berodde på Mydoom.a medan samma virus bara hade en spridning på 13 procent i Europa. Där dominerade Netsky.b med 57 procent.

"Antivirusprogram otillräckliga"
Det går inte att förlita sig enbart på program som stoppar virus eftersom hotbilden är mycket bredare. Då är det bättre att satsa på produkter som även skyddar mot spionprogram, maskar och fjärrstyrda trojaner.

Det är några försäljnings­argument som Hi-sec i Varberg framhåller när företaget vill sälja programmet Pestpatrol osm kostar 320 kronor. Det ska klara av alla typer av program och farliga koder som förpestar tillvaron.

Programmet tar dock inte bort virus och Hi-sec betonar att produkten är ett komplement, inte en ersättare till antivirusprogrammen.

Veritas säkrar brandövningen
Veritas har nya produkter som ska återställa system efter haverier. Veritas säger sig vara först ut med verktyg som kan utvärdera olika scenarier kring återställning av data utan att användarna upplever några störningar.

Cluster Server 4.0 kostar vid lanseringen i USA 3 000 dollar (22 600 kronor), och Volume Replicator 4.0 kostar 4 500 dollar.

Bland nyheterna märks en funktion kallad "brandövning" där administratören kan testa, planera och utvärdera vad som händer när data ska återställas, en övning som ska kunna genomföras medan systemen är i drift. Med funktionen Cluster Simulator går det att testa olika scenarier för att utvärdera hur programmen ska kunna återställas på rätt server.

Astaro uppgraderar Linuxpaket
Tyska Astaro har en ny version av Security Linux som försetts med intrångsdetektering och ut­ökad kontroll av http-trafiken.

Security Linux är ett komplett paket med antivirus, brandvägg, vpn-gateway och skydd mot skräppost. Enligt leverantören finns produkten installerad på 10 000 platser i 60 länder. Priset är 390 dollar för tio användare och paketet finns även tillgängligt för en månads test på astaro.com.

Säkerhetslucka i Apache
Modsecurity, ett av tilläggen till webbservern Apache, bör uppdateras snarast, varnar S-Quadra. Angripare kan använda en säkerhetslucka som nu har hittats.

Det är intrångsdetekterings-systemet Modsecurity för Apache 2 som enligt S-Quadra är sårbart för attacker i konfigurationer där funktionen "secfilter­scanpost" är påslagen.

Felet åtgärdas lämpligen genom att uppgradera Modsecurity till version 1.7.5.