Scott Bellware, talesman för användargruppen Alt Dotnet, skräder inte med orden när han kritiserar Microsofts öppenkällkodssatsningar.

I stället för att fokusera på andra företag och kopiera deras lösningar borde Microsoft satsa mer energi på integration, att öppna sin kod och att uppfinna något eget, enligt Scott Bellware.

Han skräder inte orden. Själv kallar han sig aktivist och organisatör snarare än talesman för Alt Dotnet. Men oavsett titel är han arg. Mycket arg.

Sakta men säkert har Microsoftutvecklare lärt sig av Javavärlden att det faktiskt går använda öppen källkod, en tillvänjningsprocess som fullkomligt exploderat på sistone. Scott Bellware förklarar varför.

– Dotnetutvecklare behöver, vill och måste ha fler alternativ än de Microsoft klarar av att leverera.

En av de som applåderar Alt Dotnets insats är Linus Roslund, utvecklare på Dotway.

– Dotnetutvecklare har hittills blivit skedmatade av Microsoft. Numera lämnar öppen källkodsvärlden ett allt större avtryck, med insticksprogram och annat. Det är uppfriskande, säger Linus Roslund.

Det största felet med Microsofts utvecklingsverktyg är att företaget skapat dem enligt det egna sättet att utveckla och underhålla Windows och Office, säger Scott Bellware.

– Problemet är bara att inga andra företag jobbar som Microsoft gör.

Som exempel på öppen källkod som klår Microsofts egna lösningar nämner Scott Bellware versionshanteringsverktyget Subversion som på grund av sin enkelhet slår Team foundation server, och dataåtkomst via Nhibernate som enligt honom är mycket bättre än Microsofts eget Entity framework.

– Entity framework är inget annat än ett exempel på dålig mjukvarudesign. Vem vet, kanske kommer Microsoft att fixa det i nästa version av ramverket.

Som ytterligare ett bevis för att Microsoft inte hänger med i svängarna berättar Scott Bellware om att testdriven utveckling gått över till att handla om beteendedriven utveckling.

– Här används ett program för enhetstester som heter Mspec, och Microsoft har ännu inte utvecklat ett liknande verktyg, säger Scott Bellware.

Microsoft vill förändras, men företaget förstår inte riktigt hur det ska gå tillväga, säger Scott Bellware. Det handlar om rädsla, förklarar han.

– Samtidigt är rädslan det enda Microsoft har att förlora på att öppna upp sin kod, säger Scott Bellware.

Han tycker att företaget borde börja med Visual Studio.

– Det är nu eller aldrig, säger Scott Bellware.

Vad tycker då Microsoft om Alt Dotnet?

Scott Bellware skrattar.

– De skulle förmodligen vara mer positivt inställda om jag vore mindre arg på dem. Men vi har en bra relation, för spänningen oss emellan ligger till grund för en utvecklande process, säger Scott Bellware.

Fakta

Øredev är en utvecklarkonferens i Malmö som främst riktar sig till de som arbetar med systemutveckling i olika former och som har mer än fem års erfarenhet från branschen.

CS har varit på
plats för att se vad som rör sig bland de närmare 1 000 utvecklarna som är på plats. Det är många, enligt arrangörerna är Øredev den näst största utvecklarkonferensen i Norden efter Javazone i Norge. Øredev är nu inne på sitt fjärde år i rad.

Initiativtagare till
Øredev är Waygroup, fem konsultbolag baserade i Malmöområdet och som huvudsakligen jobbar med mjukvaruutveckling.

Många andra
utvecklarkonferenser riktar in sig till endera Dotnet- eller Javautvecklare. Øredev kör båda spåren.