– Den största utmaningen just nu är att få lättrörlig utveckling och Scrum att fungera i stora projekt, säger Robert C Martin, utvecklarexpert och vd på Object Mentor.
Han borde veta. Robert C Martin har jobbat i branschen sedan 1970 och skrivit ett antal uppskattade och inflytelserika böcker och artiklar om lättrörlig utveckling. Dessutom är Robert C Martin en av de utvecklingsexperter som skrivit under det agila manifestet.
För att lösa skalbarhetproblemet vill Robert C Martin föra in det han själv säger är det förbjudna ordet i lättrörlig utveckling. Ledarskap.
– Men tänk inte en ledare, tänk ett grupp personer som har en ledande funktion, säger Robert C Martin.
Samtidigt försvarar förespråkarna Scrum genom att säga att den lättrörliga utvecklingsmetoden faktiskt fungerar även i stora, komplexa utvecklingsprojekt. Och det utan att några förändringar behövs. Senast i raden är Scrumskaparen Jeff Sutherland som tillsammans med Magnus Mårtensson på konsultbolaget Dotway argumenterar för saken i en debattartikel i CS.
Men skalbarheten är inte Scrums enda problem, enligt Robert C Martin. Utvecklingsmetodiken lider för stunden av sin egen popularitet. Branschen pumpar ut så kallade experter på Scrum via certifieringsprogram, vilket lättrörlig utveckling tar skada av.
– Att vara certifierad Scrummästare räcker inte. Folk blir inte duktiga på Scrum bara för att de gått en kurs på två dagar, säger Robert C Martin.
Han tillägger att företag tror att de jobbar lättrörligt trots att de inte gör det, vilket får som resultat att produktiviteten och kvaliteten sjunker.
– Dessutom är Scrum otillräcklig som ensam komponent. Utvecklingsprocessen måste också vara test- eller domändriven.
- I februari 2001 samlades 17 experter för att enas om hur effektiv mjukvaruutveckling ska gå till. Resultatet, ”Det agila manifestet”, säger bland annat att individer och interaktion är viktigare än processer och verktyg samt att fungerande mjukvara är viktigare än innehållsrik dokumentation.
- Bland de som samlades återfanns Robert C. Martin, Kent Beck (skaparen av extremprogrammering, XP), Andrew Hunt (författare till Den pragmatiske programmeraren) samt Ken Schwaber och Jeff Sutherland, båda pappor till Scrum.