Att landa mitt i utvecklarnas vardag och ta del av de problem och möjligheter som de står inför just nu är spännande.

Den tydligaste trenden på den stora utvecklarkonferensen Øredev i Malmö är nog att det bubblar rejält i agilelägret. Och det är inte bara av entusiasm och framtidstro.

De flesta är överens om att Scrum är den bästa utvecklingsmetodiken just nu, men det råder också en irritation över den övertro på certifieringsprocessen av Scrummästare som råder.

Ingen blir en duktig Scrummästare på två dagar. Men de som säljer den här typen av certifieringar vill gärna att företagen ska tro det – och usla Scrummästare sänker förtroendet för Scrum och lätt­rörliga utvecklingsmetoder.

På tal om Scrum är Jeff Sutherland, en av papporna till metodiken, en snackis på Øredev. Att han är gift med en präst kan förklara ett och annat runt hans minst sagt religösa och lätt fanatiska hållning till metodiken, enligt deltagare på Øredev.

Dessutom framkommer det att de hårda utvecklarna kör en vecka långa iterationer i Scrum. Bara mesar behöver längre tid för att åstakomma något.

Sist men inte minst passar James Coplien på att återigen dödförklara XP. Det fick anhängarna av samma utvecklings­metodik att kippa efter andan och ilskna till rejält.