I förra veckan besökte jag Yogesh i Mumbai. Företaget har nästan 1 000 konsulter i Indien och jag åkte dit med ett par nederländska kollegor för att planera ett nytt mobilitetscenter. It i Indien är inte bara kostnader och kvalitet, det handlar lika mycket om innovation. När ”enkelhet” får genomsyra Indiensatsningar går det snabbt och effektivt att bygga team och leveranser med de skickligaste, oavsett geografi.

Indien är intressant. Jag träffade chefen för affärsutveckling på den största mobil­operatören och konstaterar att svenska företag som lyckas utforma tjänster och produkter på den indiska marknaden har spännande tillväxtmöjligheter.

It i Indien handlar också om vänskap. Jag möter medarbetare som både delar min passion för it och som står mitt i livet. Vi upptäcker många likheter och innan vi vet ordet av så har vi blivit vänner.

Jag vill gärna dra en parallell till den gemenskap jag upplever i mitt dagliga arbete här hemma. Juryn i IT Business Awards tilldelade mig nyligen utmärkelsen Årets it-konsult, men utmärkelsen handlar givetvis om hela ”bandet”.

Jag har förmånen att få spela i ett ruskigt skickligt band, för likheterna mellan ett skickligt it-team och ett rockband är slående. Tillsammans utforskar vi vår passion, övar och slipar våra färdigheter och vill ständigt försöka överraska positivt.

Apropå slipning, mina tips om vad du bör fokusera på 2009:

  1. Gör det på nätet. Säkerställ att det du och din kund gör händer på nätet. Samverka med projektplatser, wikier, bloggar och dra full nytta av rss-flöden.
  2. Gör det på rätt sätt. Ryggraden i framgångsrika it-leveranser är en tydlig och stödande metodik. Undersök möjligheterna att använda Indienresurser i dina projekt. Certifiera dig som Scrummaster.
  3. Gör det var som helst ifrån. Accelerera och effektivisera genom att göra dina mest centrala stöd- och leveranssystem till mobila enheter.

Vad man svarar på frågan om Kalmar? Jag svarade att staden Kalmar är ungefär så stor som tågstationen i Mumbai och har Sveriges bästa fotbollslag.


Andreas Sjöström är konsult på Sogeti.

Fakta

... om problem och möjligheter med att få affärsnytta av sina teknikinvesteringar. Alla har erfarenheter direkt från verkligheten. Varje månad kan du läsa Andreas Sjöström, Filip Ekstrand, Gunilla Etsare och Joakim de Leeuw.