För ett par år sedan utvecklade en grupp radiologer vid Genèves universitetssjukhus ett program som man kallade Osirix.

Sedan dess har programmet kommit i en rad nya versioner och fått allmän spridning via Apples hemsida. Enligt Apples information innehåller Osirix funktioner som vanligtvis är förbehållna de mest avancerade programmen som normalt körs på dyra arbetsstationer.

Skillnaden är att Osirix bygger på öppen källkod och är helt gratis att ladda ner och går att köra även på de enklaste av Apples datorer. Bland de cirka 10 000 användarna runt om i världen märks Hartford Hospital Stroke Center som satsat stort på produkten. Men nu börjar den även dyka upp inom den svenska sjukvården.


Billigare röntgen. På en vanlig Mac kan läkarna se avancerade 3d-modeller av patienternas inre.

Lars Ture Nilsson, överläkare vid Ortopediska kliniken på Universitetssjukhuset i Lund, har sparat in en slant till sjukhuset genom att börja köra Osirix på en Imac. Han säger att man hittills fått betala närmare 100 000 kronor per licens för program för bildningranskning och lika mycket för program som hanterar 3d-bilder. Till detta kommer nära 20 000 kronor för en arbetsstation och lika mycket för en avancerad skärm.

– Vi kommer alltså upp i cirka 230 000 kronor för en komplett arbetsstation och när vi behövde beställa en ny fick jag tips om att en Imac med Osirix kunde göra samma jobb till en kostnad av 15 000 kronor, säger Lars Ture Nilsson.

Han tyckte detta föreföll osannolikt men eftersom prisskillnaden var så stor var det värt en chansning.

– Trots förbud mot Mac i Region Skåne accepterades Imac i nätet med hänvisning till prisskillnaden.

Lars Ture Nilsson påpekar att hans datorkunskaper är rudimentära, men han vågade sig ändå på att själv installera både Macen och Osirix, det senare med hjälp av en liten handbok som han köpte för 450 kronor.

– Osirix har förval med väl valda inställningar för rutinbruk samtidigt som den rutinerade användaren har alla tänkbara möjligheter till individuell anpassning. Två radiologer har både planerat programmet och programmerat. Gjord av doktorer för doktorer, och det märks tydligt. Förvalen gör att det för kirurgen är mycket lätt att själv göra sina 3d-rekonstruktioner, säger Lars Ture Nilsson.

Han anser att bildkvaliteten är likvärdig med den som de dyra arbetsstationerna ger.

– Den är definitivt mycket bättre än bildkvalitet på kontorsdatorerna vars webbaserade lösningar vi använder för att rutinmässigt få en mer översiktlig uppfattning av röntgenbilder.

Bland de få nackdelar han ser med den nya ”arbetsstationen” är att produkterna ännu inte fått spridning i Sverige.

– Du har därför svårt att få hjälp av andra radiologer med alla programmets finesser.

Fakta

Osirix är ett program för digital, medicinsk bildbehandling. Det har utvecklats av en grupp radiologer vid Genèves universitetssjukhus och är helt gratis.

Osirix finns nu i version 3.3.2 som har funktioner för volymrendering, rendering av flera plan, maxintensitetsprojektioner, ytrendering, tjocka skivor och bildfusion. Programmet kan köras på billiga Macar.
Inom området Digital Imaging and Communications in Medicine (dicom) används normalt arbetsstationer som kostar en kvarts miljon.