Spärren har införts i några av världens mest använda varningslistor som andra operatörer använder för att identifiera skräppost och mejl med skadlig kod.

Därmed kan Teliasoneras kunder ha svårt att skicka e-post med de servrar som den svenska operatören använder. Enligt säkerhethetsexperter som CS har varit i kontakt med har kunder under onsdagen och torsdagen upplevt detta.

Listorna som svartlistar Teliasonera är bland andra Spamcop och Ospam. Sammanlagt rör det sig om minst fyra ip-adresser som är kopplade till domänen telia.com.

– Om hela Telias nät svartlistas så får det jättestora effekter, säger Stefan Görling, forskare på KTH med spam och skadlig kod som specialitet.

Spärrningen upptäcktes av säkerhetsexperter på onsdagen och åtminstone ett av ip-numren var ännu svartlistat på två listor vid lunchtid på torsdagen.

Jan Sjöberg, presschef på Teliasonera, bekräftar problemet och säger att någon har utnyttjat en av företagets servrar för att skicka ut skräppost.

– Vi har kopplat bort den som försöker reläa spam via den aktuella servern.

Han har själv inga uppgifter om att kunder har haft svårt att skicka e-post, men kan inte utesluta att det har varit fallet.

– Jag kan inte bekräfta det, men teoretiskt sett kan det vara så, säger han.

– Vi bedriver ett aktivt arbete mot det här, dygnet runt alla årets dagar.

Enligt en undersökning som forskare vid University of California nyligen presenterade krävs det i genomsnitt närmare 13 miljoner skräpmejl för att en person ska nappa på ett erbjudande. Svartlistning av servar är ett sätt som håller spam borta från användarnas inboxar, men det finns även risker.

– Reglerna för listorna är diffusa och det är oklart hur man gör för att slippa bort från dem. Det har hänt många gånger att seriösa företag har hamnat här, säger Stefan Görling.

Microsoft är ett av företagen som har utmålats som en favorit bland spammare. Företagets live.com och livefilestore.com ligger femma på topplistan från Spamhaus, en organisation som spårar skräppost på nätet.