CS systertidning Techworld har tittat närmare på fem system för videokonferenser. Tre av dessa består av separata enheter utan skärm: Aethra Vega X7 ACE, Polycom HDX 9004 HD och Sony PCS-XG80. De tre är främst lämpade för fasta installationer i konferensrum där de kompletteras med flera kameror och mikrofoner.

I testet ingår även två modeller för personligt bruk, Tandberg 1700 MPX och Polycom HDX 4002 HD, där man kan nöja sig med enklare kameror. Gemensamt för båda är att de klarar hd-kvalitetet.

Fyra av de testade systemen håller ganska jämn klass men Tandbergs enhet sticker ut lite från mängden. Den består av en skärm med kamera fastmonterad upptill och högtalare på sidorna, alltså en allt-i-ett-konstruktion.

Det är ett av skälen till att den får flest poäng i den totala bedömningen men eftersom Polycom HDX 9004 är den mest kompletta produkten utser Techworld båda dessa till testvinnare.

De båda vinnande systemen har lite olika målgrupper och skiljer mycket i pris. Tandbergs enhet för personliga konferenser kostar 70 000 kronor medan Polycoms enhet för konferensrum kostar hela 177 000 kronor.

Till bästa budgetval utses Sonys paket för konferensrum. Det kostar bara 79 000 kronor och levereras i ett både kompakt och snyggt paket som dessutom är användarvänligt, särskilt vad gäller anslutningarna. Det går inte att göra fel när kamera och liknande ska kopplas in.

Sonys enhet har ingångar för både hdmi och trotjänaren isdn samt dubbla usb-portar. Den gamla vga-kontakten finns också kvar medan de flesta konkurrenter gått över till dvi för anslutning av skärmar.

Den minst lyckade testdeltagaren är Aethras Vega X7 ACE som kostar 120 000 kronor. Till den kan man koppla sju kameror och Techworld anser att det inte är mycket som saknas rent tekniskt och funktionsmässigt. Men Vega X7 saknar hdmi-kontakt och klarar bara att ringa en motpart i taget. Vill man använda gruppsamtal kommer den funktionen som ett extra tillval.

Den värsta bristen ligger dock i det webbaserade gränssnittet, ”något av det hemskaste vi sett sedan 1998”, enligt Techworlds testare, som dock betonar att de inte sågar Aethras produkt som skulle fått bättre bedömning om gränssnittet fått en översyn.

En av Techworlds testare skriver att han tidigare varit skeptisk till den här typen av konferenssystem men blivit positivt överraskad. ”Det är nästan barnsligt roligt att leka med kameror och bildskärmar på det här sättet.”

Slutsatsen är att dagens moderna videosystem innebär att barriärerna för att konferera på det här viset har sänkts. Därmed har systemen blivit mer intressanta för alla som vill bidra till sänkta koldioxidutsläpp.

Fakta

  • Tandberg 1700 MPX: 82 poäng
  • Polycom HDX 9004 HD: 79 poäng
  • Sony PCS-XG80: 75 poäng
  • Polycom HDX 4002 HD: 73 poäng
  • Aethra Vega X7 ACE: 55 poäng

    
   Av maximala 100 poäng