Kustbevakningen är av Nordisk Mobiltelefons, även känt som Ice.net, verkliga högprofilkunder i Sverige. Myndigheten valde tidigare i år Ice.nets mobila bredband för att bygga ut online-förbindelser till datorer ombord på sina fartyg.

Bredbandsförbindelserna gör att personalen ombord kan använda Kustbevakningens intranät och flera andra system på ungefär samma sätt som när de befinner sig i land.

Kustbevakningen valde Ice.net på grund av att bolaget erbjöd den bästa nättäckningen till havs. I dag används Ice.nets mobila bredband på försök på ett tiotal av Kustbevakningens fartyg.

Men den akuta ekonomiska krisen för Ice.net har gjort att Kustbevakningen redan stoppat utrullningen av mobilt bredband på fler fartyg tills vidare.

– Vi har valt att inte fortsätta med installationerna så länge osäkerheten kring bolaget kvarstår, säger Hans Olofsson, som är Kustbevakningens it-chef.

I dagsläget vet man inget om vad som händer med Ice.nets mobilnät vid en konkurs, betonar Hans Olofsson.

– Skulle det visa sig att att tjänsten upphör att fungera vid en konkurs, då har vi kastat våra pengar i sjön, säger Hans Olofsson.

Kustbevakningen har haft kontakter med Ice.nets ledning som utmålat framtidsutsikterna som osäkra om man inte lyckas dra in nytt kapital till bolaget. Det är ungefär samma uppgifter som bolaget bekräftat i medier under de senaste veckorna.

Systemintegratören TC Connect i Kumla är Ice.nets partner när det gäller exempelvis utrullningen av mobilt bredband till Kustbevakningen. Även här är osäkerheten stor om hur den pågående krisen för mobiloperatören ska sluta.

– Vi avvaktar händelseutvecklingen med en viss anspänning, säger Jan Gustafsson, försäljningschef på TC Connect.

Det har nu gått nästan två veckor sedan det stod klart att Ice.net har slut på pengar och befinner sig en akut ekonomisk kris. Då bekräftade bolaget att det infört ett tillfälligt betalningsstopp till sina leverantörer. Sedan dess har Ice.nets ledning letat vägar att rädda bolaget. I dag man beslutat att ge upp och ansöka om rekonstruktion.

Under torsdagen kom en försenad och mycket knapphändig rapport för tredje kvartalet. Den visar ett förlustresultat före avskrivningar på 68,5 miljoner kronor under kvartalet.

Intäkterna ökade dock till 54,3 miljoner kronor jämfört med 36 miljoner kronor samma kvartalet i fjol.

Under årets första nio månader har bolaget ett förlustresultat före avskrivningar på närmare 246 miljoner kronor. Bolaget i slutet av september drygt 30 000 mobilkunder i Norge och drygt 18 000 kunder i Sverige.

I rapporten finns inga uppgifter om bolagets skuldläge.