Nordens ende verkligt internationelle superstjärna inom it och mannen bakom operativsystemet Linux, Linus Torvalds, kommer från Finland. Landet kan dessutom stoltsera med utvecklarna bakom både databasen MySQL och databasmotorn InnoDB.

Norge har lämnat ett rejält avtryck med upphovsmännen bakom stilmallsspråket css, som används av världens alla webbutvecklare. Dessutom det mycket betydelsefulla designmönstret MVC och webbläsaren Opera.

Danmark är ett riktigt programmerarnäste. Där återfinns skaparna bakom C++, C#, Delphi och PHP, några av världens mest använda programmeringspråk.


Dyster. "Om Sverige inte har kompetensen förlorar vi på det ekonomiskt", säger universitetskanslern Anders Flodström.

I Sverige ser det betydligt blekare ut. Några få namn dyker upp frekvent när CS kontaktar de 75 utvecklare som rankades som bäst i Sverige tidigare i år.

När det gäller internationellt inflytande är Ivar Jacobson ojämförligt störst, som ansvarig för utvecklingsmetodiken Rup och modelleringsspråket uml.

Rickard Öberg, huvudpersonen bakom om applika­tionsserver Jboss, och gänget som skapat den virtuella Javamaskinen Jrockit, är duktiga, med produkterna har inte samma internationella betydelse som grannländernas.

Anders Flodström, universitetskansler och den person som har mest makt i Utbildningssverige. Han tycker att det både är djupt oroande att situationen ser ut som den gör. Och det får konsekvenser för Sveriges ekonomi.

– Det som skapar pengar både vid och låg- och högkonjunkturer är nya produkter. Om Sverige inte har kompetensen förlorar vi på det ekonomiskt, säger Anders Flodström.

Flera utvecklare som CS har pratat med nämner konsultbolagen som en orsak till att Sverige hamnat på efterkälken. De bidrar inte till nyutvecklingen utan säljer gammal teknik i nya kläder.

En annan tänkbar anledning står Jan Mattson, it-arkitekt på It-huset, för.

– Sverige har fler tekniktunga storföretag än våra grannländer, så folk kanske absorberas av dem och gör stordåd i det tysta?

Anders Flodström har ytterligare en teori.

– Mjukvaruutveckling är en bortglömd del på landets universitet, säger han.

En lösning på problemet att Sverige hamnat på efterkälken är enligt Anders Flodström att instifta fler former av utvecklingsutbildningar. Det skulle locka nya människor till branschen på samma sätt som när design blev en ny beståndsdel i traditionell tillverkningsindustri.

– Fler spelutbildningar är ett sätt att stimulera tillväxten, säger han.