Witsbits i Göteborg är tidigt ute bland svenska företag med att erbjuda en molntjänst. Affärsidén är enkel: kunderna hyr sina servrar på webben.

Enligt Witsbits vd Mikael Lirbank tar det en minut att beställa och installera en server på webben, i alla fall om man använder Red Hat Linux som operativsystem. Kunderna kan även använda andra operativsystem, som Windows, men får då installera dem själva på den hyrda servern.

– Vi har redan 20 betalande kunder, varav en är ett svenskt företag, säger Mikael Lirbank, vd på Witsbits.

Den svenska kunden heter Karaokeparty och har ungefär 90 000 användare per vecka på den webbplats som körs på Witsbits servrar.

När en kund väl har kommit igång är det bara att använda de servrar som hyrs som om de stod lokalt. Alla kommunikation sker via internet. Witsbits har en internetanslutning på 1 000 Mbit/s, vilket ska garantera prestanda i åtminstone den ena änden av en anslutning.

Det krävs naturligtvis att även kunden har en snabb anslutning för att det ska fungera bra.

När användningen väl kommit i gång betalar man efter en tredelad modell: för servern, för data som lagras och för data som överförs. För närvarande är lagringen kostnadsfri.

För vilka passar en tjänst som den här?
– Det spelar i princip ingen roll vad det är för kunder, men vi satsar mest på företag som drar i gång nya webben 2.0-tjänster, säger Mikael Lirbank.

Witsbits går ännu inte med vinst och den största utmaningen är att få upp volymen snabbt.

– Det finns vissa problem för en liten aktör. Vi måste ha en viss överkapacitet och det är lättare att balansera resurserna för 5 000 kunder än för två kunder.

En annan sak som kanske talar emot Witsbits för vissa kunder är att företaget inte erbjuder en egen plattform för utveckling och drift, som till exempel Salesforce.

Fakta

Witsbits startades 2004 och har i dag tre anställda.

Det billigaste serveralternativet som företaget erbjuder kostar cirka 30 öre per timme, men all debitering sker per sekund.
Lagring är för närvarande gratis men ska framöver kosta cirka 60 öre per GB och månad.

Dataöverföring via internet kostar drygt en krona och tio öre per GB för de tio första TB. Sedan blir det billigare.