Femtoceller är designade för att ge inomhustäckning för 3g-telefoner samt för att avbelasta mobilnäten genom att skicka trafiken via det fasta bredbandsnätet, skriver IDG News.

– Kapacitetshoppet kommer att likna det hopp som vi upplevde då mobiltelefoner gick från analogt till digitalt. Vi har analyserat scenarier där den totala kapaciteten kan öka hundrafaldigt, säger professor Simon Saunders, ordförande för Femto Forum, till IDG News.

I studien analyseras simulerade modeller baserade på data från operatörer. Hundrafaldiga kapacitetsökningar gäller för specialfall, men forumet menar att vi gott och väl kan vänta mer än 900 procentiga kapacitetsökningar.

Hittills har operatörerna varit skeptiska till femtoceller och menat att de kan störa trafiken i de vanliga mobilnäten eftersom de ofta använder samma frekvenser.

Nu har ny teknik löst det problemet. Störningarna minimeras bland annat genom att femtocellerna anpassar sin signalstyrka efter hur stark signalstyrkan från omgivande basstationer är.

Men analytikern Richard Webb på Infonetics Research anser att femtocellerna trots det fortfarande har stora utmaningar framför sig.

– Jag tror att det fortfarande finns ett frågetecken kvar kring affärsmodellen. Hur ska femtocellerna säljas och till vem? Till vilket pris och tillsammans med vad? säger han till IDG News.